Συνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων με τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου

EUROKINISSI

Άλλη μια φιέστα έστησαν οι Αμερικανοί σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σήμερα στο Αιγαίο, με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου τους «USS Mount Whitney» και το αντιτορπιλικό τους «USS Porter» επιστρέφοντας από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου επιχειρούσαν πριν προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση της Μόσχας, μπήκαν στο Αιγαίο. Το «USS Mount Whitney» έκανε στο Κεντρικό Αιγαίο και συνεκπαίδευση με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ, όπως και με μαχητικά της ΠΑ.

Εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικοί ελιγμοί, ενώ στήθηκε και «ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» στη ναυαρχίδα των Αμερικανών όπου μετέβησαν με ελικόπτερο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο αναπ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αθ. Ντόκος και ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου, σε μια υπόμνηση η παρουσία του ότι μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε χέρι – χέρι.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στη διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα κοινών ασκήσεων των δύο Χωρών, εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και συνέβαλλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο» αναφερόταν κατόπιν από το ΓΕΕΘΑ. Η, δε, διοίκηση του 6ου Στόλου εστιάζοντας στην παρουσία τόσων Ελλήνων μεγαλοσχήμων στο αμερικανικό πλοίο τόνιζε ότι «επισκέψεις σαν αυτές είναι απόδειξη της δύναμης της συμμαχίας του NATO».

Σε δικές του δηλώσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ είπε με αφορμή των ανάπτυξη των αμερικανικών πλοίων στο Αιγαίο ότι «η αμυντική μας σχέση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και δυναμώνει κάθε μέρα μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση της MDCA», της Συμφωνίας για τις Βάσεις που σύμφωνα και με τις νέες προβλέψεις μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, βάζοντάς την στο στόχαστρο άλλων δυνάμεων. Ο Αμερικανός τόνισε εξάλλου την «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ «να ανεβάσουν τη σχέση μας με την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη, επιταχύνοντας τη συνεργασία μας στον θαλάσσιο τομέα και προωθώντας τους κοινούς μας στόχους για ασφάλεια και ευημερία» προκαλώντας σύγκρυο για το τι άλλο έχουν κατά νου.

Ο Γ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του μίλησε για …«εξαιρετική» επίσκεψη στο «USS Mount Whitney», ισχυριζόμενος ότι «επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας», σπεύδοντας εξάλλοου να αποδώσει εύσημα στον Πάιατ ότι μαζί με τους «συνεργάτες του οργάνωσαν μια άψογη με δυνατό μήνυμα επίσκεψη».


Δείτε ακόμα...