Συνεκπαίδευση μονάδων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ στη Νέα Σάντα Κιλκίς

Συνεκπαίδευση Ελλάδας ΗΠΑ ελικόπτερο
Φώτο Αρχείου / Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Σάντα Κιλκίς – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Από την Δευτέρα 11 έως Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 διεξήχθη μια ακόμα συνεκπαίδευση Μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή Νέας Σάντας στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΗΓΑΣΟΣ 21».

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) και της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ [101 Combat Aviation Brigade (CAB)].

Η συνεκπαίδευση έγινε στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Πήγασος 21». Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε σχεδίαση και εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων, με έμφαση σε αντικείμενα εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος και επιθετικές ενέργειες επιπέδου Λόχου, διαδικασίες Τακτικής Φροντίδας Μάχης (TCCC) και εκκένωσης τραυματιών πεδίου μάχης (MEDEVAC).

H συνεκπαίδευση, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «συνέβαλε στην έτι περαιτέρω επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο», στην όξυνση δηλαδή της ικανότητας αντίστοιχων ελληνικών τμημάτων να συμπαραταχθούν δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στα επικίνδυνα και σύνθετα σενάρια αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Δείτε ακόμα...