Συνελήφθη ο αρχισυντάκτης του Sputnik Τουρκίας

Τουρκική Σημαία Τουρκία
Πηγή: Eurokinissi

Την Κυριακή 29/2 συνελήφθη ο αρχισυντάκτης του Sputnik Τουρκίας.

Σύμφωνα με το γραφείο του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη -το οποίο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο- την Κυριακή η αστυνομία οδήγησε τον αρχισυντάκτη Μαχίρ Μποζτέπ στη γενική διεύθυνση ασφαλείας, λίγες ώρες αφότου οι τουρκικές Αρχές προσήγαγαν υπαλλήλους του διεθνούς πρακτορείου στην Άγκυρα, όπως ανέφερε η αρχισυντάκτρια των RT και Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν. Ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, καθώς τρεις υπάλληλοι του Sputnik στην Άγκυρα δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους απο οργανωμένες ομάδες που προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων, όπως δήλωσαν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου, φέρεται να φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα, και εκτόξευσαν απειλές καθως η κάθε ομάδα απαρτιζόταν από τουλάχιστον 10 άτομα.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη, μετά από εντολή που εκδόθηκε από την εισαγγελία της πόλης. Ο λόγος για τις έρευνες παραμένει άγνωστος.

Αιτία των συλλήψεων, είναι σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η είδηση που δημοσιεύτηκε στο Sputnik με τίτλο: «Κλεμμένη επαρχία: Γιατί η Γαλλία έδωσε πριν από 80 χρόνια την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία».

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή του Χατάι (Αλεξανδρέττα), είχε δοθεί, μαζί με τη Συρία και τον Λίβανο, στη γαλλική εντολή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρέμεινε στο ίδιο καθεστώς μετά και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης κατ’ εντολή της Κοινωνίας των Εθνών. Το 1938 και με την προσοχή της Γαλλίας στραμμένη στον επερχόμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και προκειμένου να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Άγκυρας, το Παρίσι παραχώρησε ανεξαρτησία στην Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία το 1939 την προσάρτησε . Η Συρία ποτέ δεν αναγνώρισε την παραχώρηση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ διατύπωσε τους φόβους για «περαιτέρω επιπλοκή» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με το περιστατικό που συνέβη με το Sputnik.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...