Συνέντευξη με Οπλίτη Ιατρό σχετικά με την πανδημία COVID-19 και την κατάσταση στα στρατόπεδα

Στρατιωτικοί Γιατροί - Υγειονομικό
(Φωτό Αρχείου)-Άσκηση “Παρμενίων” 2015 / Πηγή: Eurokinissi

Το alt.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με οπλίτη ιατρό και να μάθουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα στρατόπεδα κι ενώ οι καταγγελίες για έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό είναι καθημερινό φαινόμενο.

Τα στρατόπεδα μαστίζονται από κρούσματα, φαντάροι μπαίνουν σε καραντίνα, έχουμε φτάσει πολλές φορές στο σημείο της “άνευ όρων παράδοσης” στον κατά τα ειπωμένα “αόρατο εχθρό” και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για του λιγότερους νεκρούς που έχουμε από άλλες χώρες.

Πάμε όμως να δούμε τι μας είπε ο γιατρός, τον οποίο ευχαριστούμε για το χρόνο του, μιας και δίνει κι αυτός τη δική του μάχη όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί.


Πότε και πού παρουσιάστηκες; Πώς ήταν η κατάσταση εκεί;

Παρουσιάστηκα τον Ιούνιο με τη Γ΄ΕΣΣΟ στο ΚΕΠΒ Θήβας, ένα από τα μεγαλύτερα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών στην Ελλάδα, μαζί με άλλα περίπου 700 άτομα. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι εντοπίσαμε πολλά σημαντικά προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κατάσταση σε μπάνια, μαγειρεία, εγκαταστάσεις, δεκάδες αδέσποτα σκυλιά κλπ) για τα οποία δημοσιεύσαμε και σχετικό κείμενο στο alt.gr. Φυσικά, τον Ιούνιο στα στρατόπεδα ο κορονοϊός ήταν σα να μην υπάρχει. Στοίβαγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάμε, συνωστισμός σε θαλάμους, αναφορές, μαγειρεία, κψμ κλπ καθώς και σχεδόν μηδενικά μέσα ατομικής προστασίας.

Είναι αξιοσημείωτο βέβαια πως τα προβλήματα αυτά επισημάνθηκαν στο alt.gr κατ’ επανάληψη και από τις επόμενες σειρές που μπήκαν στο ΚΕΠΒ, με αποκορύφωμα τις δύο ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή. Έπειτα, από αυτό υπήρξε μια μικρή βελτίωση και λήψη κάποιων μέτρων. Από τη μία λοιπόν, είναι ενδεικτικό του πως οι αντιδράσεις μπορούν να ωθήσουν σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων, από την άλλη εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα· είναι άλλωστε πολύ φρέσκιες οι αναφορές από το ΚΕΠΒ για την  ανεπάρκεια τεστ COVID για όλους τους φαντάρους, τη μη απολύμανση των χώρων μετά την εμφάνιση κρουσμάτων αλλά και την απουσία αρκετού φαγητού για όλους!

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, πώς κρίνεις τις συνθήκες στις μονάδες, τα μέτρα υγιεινής και προστασίας;

Κατ’ αρχάς ακούμε κάθε μέρα για στρατόπεδα με πολλά κρούσματα. Το ίδιο και χειρότερο ισχύει και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός έχει περάσει για τα καλά τις πύλες των στρατοπέδων. Γι’ αυτό φυσικά ευθύνεται και η συνολικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση μιας και τα κρούσματα δε γεννήθηκαν από το μηδέν στα στρατόπεδα. Από τη στιγμή που η κατάσταση με την πανδημία ξέφυγε μετά τους απαράδεκτους χειρισμούς των κυβερνόντων, ήταν θέμα χρόνου να εξαπλωθεί και σε εμάς ο ιός.

Από ‘κει και πέρα, υπάρχει μεν ανομοιογένεια μεταξύ μονάδων (ειδικά σε ό,τι αφορά μάσκες, αντισηπτικά κλπ), αλλά η συνισταμένη μένει η ίδια. Συχνά εξακολουθεί ο συνωστισμός σε θαλάμους, μπάνια, μαγειρεία, ανεπάρκεια εγκαταστάσεων για απομόνωση, έλλειψη απολυμάνσεων κ.α.

Πέρα όμως από το θέμα της πρωτογενούς πρόληψης, από τη στιγμή που έχουμε ήδη κρούσματα, είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω η δευτερογενής, δηλαδή πως θα περιοριστούν αυτά ώστε να μην εξελιχθούν σε πανδημία “εντός των τειχών”.

Τι μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν λοιπόν για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος;

Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι, πέρα από την απομόνωση και την καραντίνα, ο μαζικός και επαναλαμβανόμενος έλεγχος με τεστ. Όπως ξέρουμε, ένας φορέας του ιού χρειάζεται από 3 ως 10 μέρες για να τον ανιχνεύσει το τεστ, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να χρειάζονται από 5 και πάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά κρούσματα ¨ξέφυγαν” από το ορθότατο αλλά ανεπαρκές μόνο του rapid test της πύλης κατά την κατάταξη. Είναι αναγκαία η διενέργεια τεστ στους στρατιώτες μέχρι να περιοριστούν όλοι οι φορείς. Ακόμη, απαιτείται τεστ σε όλους όσοι επιστρέφουν από άδειες καθώς και τακτικός έλεγχος των στελεχών που εκ των πραγμάτων μπαινοβγαίνουν στα στρατόπεδα και έχουν επαφές με οικογένειες, συναδέλφους αυτών, κλπ. Ακόμη, πρέπει να εφαρμοστεί παντού αραίωση των θαλάμων, τήρηση αποστάσεων σε αναφορές, φρουρές κλπ, παραμονή στα μαγειρεία ανά λόχο, τακτικές απολυμάνσεις και συχνή αλλαγή κλινοσκεπασμάτων σε χώρους που χρησιμποποιούνται από άνω του ενός ατόμου (πχ φυλάκια).

Πού εντοπίζεις την αιτία για την ολιγωρία και την ανεπάρκεια στη λήψη τέτοιων μέτρων μέχρι στιγμής;

Η αιτία όλων των παραπάνω είναι ξεκάθαρα οι πολιτικές επιλογές για τη διαχείριση της πανδημίας συνολικά στην κοινωνία. Όλα ξεκινούν από το γεγονός πως τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν για πυξίδα τους τα επιχειρηματικά κέρδη ενώ αντιθέτως αντιμετωπίζουν ως περιττό κόστος την υγεία του λαού.

Ήταν πολιτική επιλογή, όταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας ο ελληνικός λαός πειθάρχησε και έμεινε κλεισμένος στα σπίτια του, η κυβέρνηση να μην πάρει το παραμικρό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ το οποίο ήδη υπέφερε μετά από χρόνια “μνημονιακών” και μη περικοπών. Το ίδιο θλιβερό θέατρο φυσικά συνεχίζει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και στο δεύτερο κύμα. Από τη μία έχουμε όλα τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους να ορκίζονται ότι ενισχύεται καθημερινά το σύστημα υγείας και από την άλλη όλους τους μάχιμους γιατρούς των νοσοκομείων να επιβεβαιώνουν πως αυτή η ενίσχυση υπάρχει μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για ένα σύστημα υγείας που είχε ήδη κάποιες δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας πριν την πανδημία.

Αντίστοιχα, επιλογή ήταν το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι και μάλιστα με μηδενικά μέτρα προστασίας, για να προστατευτούν τα δισεκατομμύρια κερδών των ξενοδόχων, εφοπλιστών και λοιπών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Έφτασαν μάλιστα, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, να αποκρύπτουν τα δεκάδες κρούσματα που υπήρχαν στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς για να μη “στιγματίσουν” τον ελληνικό τουρισμό.

Η υποκρισία δε σταματά εδώ όμως. Κάθε μέρα που περνά, χιλιάδες εργαζομένων στοιβάζονται στα μετρό και τα λεωφορεία και από τους μεγάλους χώρους δουλειάς διαρκώς ξεπηδάνε δεκάδες κρούσματα, πράγμα υποδηλωτικό και για τα μέτρα προστασίας στους χώρους αυτούς.

Και μάλιστα, αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να επιλύσει τα παραπάνω, έχει επιλέξει να εξαπολύσει τους μηχανισμούς καταστολής απέναντι σε όποιον αντιπαλεύει την πολιτική της. Γι’ αυτό χτύπησε με γκλοπ και χημικά έξω από το υπουργείο υγείας τη συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, δηλαδή των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορωνοϊό, γι’ αυτό έχει εξαφανίσει από τα κανάλια τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αποκαλύπτουν τη γύμνια της πολιτικής τους, γι’ αυτό στέλνει ασφαλίτες στα σπίτια αγωνιστών υγειονομικών να τους απειλήσουν και γι’ αυτό έφτασε μέχρι και στο σημείο να χτυπήσει με μανία την υποδειγματική από πλευράς μέτρων προστασίας συμβολική συγκέντρωση για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η ίδια ακριβώς πολιτική είναι που αφήνει αθωράκιστα τα στρατόπεδα και απροστάτευτους υπηρετούντες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Τι στάση πρέπει να κρατά ένας στρατιώτης που υπηρετεί μέσα στην πανδημία απέναντι σε αυτά τα προβλήματα;

Κι εδώ, η πραγματικότητα εντός των στρατοπέδων δεν απέχει από αυτή έξω. Το κυριότερο όλων είναι να μην το βάζει κανείς κάτω και να κρατά μαχητική στάση. Η συζήτηση με τους συναδέλφους για τα προβλήματα αλλά για την αιτία αυτών είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Από ‘κει και πέρα, η πείρα δείχνει ότι η διεκδίκηση λύσεων στην αναφορά αλλά και η ανάδειξη των προβλημάτων προς τα έξω έχει φέρει πολλές φορές αποτελέσματα. Σημαντική είναι η βοήθεια του alt.gr με την ανάδειξη της κατάστασης στα στρατόπεδα και τη δημοσίευση των επιστολών. Είναι βέβαια αναγκαίο, πέρα από την ανάδειξη των προβλημάτων στο alt να συμμετέχουν περισσότεροι στις ανταποκρίσεις.

Τέλος, είναι αναγκαίο να προσπαθούμε να σπάμε το συμβιβασμό που καλλιεργείται ακόμα πιο έντονα μέσα στα στρατόπεδα. Ας μην ξεχνάμε πως κανένα πρόβλημα δε λύνεται από μόνο του.

Δείτε ακόμα...