Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Βασίλη Μαυρίδη ΕΠΟΠ Λχία (ΠΒ) και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
- Κύριε πρόεδρε πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος (5018/2023) της κυβέρνησης που κατά τον τίτλο του αφορά στη μέριμνα του προσωπικού. Ποια η άποψή σας;
Ο νόμος 5018/2023 που τιτλοφορείται ως «μέριμνας προσωπικού», μόνο ως μέριμνας προσωπικού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δεν λύνει κανένα επί της ουσίας πρόβλημα των στρατιωτικών. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί το ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής, όσο και στην Ολομέλεια αυτής, έχει λάβει τη δυσμενή κριτική της αντιπολίτευσης και της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσκληθέντων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστών. Άλλωστε, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε, η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μία απόπειρα περιορισμένης νομοθετικής παρέμβασης. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι δεν επιλύει τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιθέτως, εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι δημιουργεί νέα, χαρακτηρίζοντάς τον στη συνείδησή μας ως κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών μας, μη ανταποκρινόμενος στα χρόνια δίκαια αιτήματα, τόσο της Ένωσής μας, όσο και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).. Όπως, άλλωστε, χαρακτηριστικά ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης, η συντριπτική πλειοψηφία των 11.245 ατόμων που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, το χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο». Ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος, σημείωσε το περιορισμένο αποτύπωμα του νομοσχεδίου. «Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν στο μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του. Από τα παραπάνω, όχι μόνο συμπεραίνεται, αλλά τεκμαίρεται η απροθυμία ουσιαστικής μέριμνας για το προσωπικό.
- Ποια είναι τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας; Τι προτείνετε ως Ένωση;
Οι ανάγκες του προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες στα γεωγραφικά όρια της Πιερίας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες και το έργο των Διοικητών του Δ΄ΣΣ που θήτευσαν μετά τον Στρατηγό Γεώργιο Καμπά, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, οι οποίοι φρόντισαν να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την αναβάθμιση υφιστάμενων στρατιωτικών οικημάτων και κατασκευής νέων κτιρίων. Δυστυχώς, όμως, οι μηχανισμοί αυτοί φαίνεται ότι χρειάζονται επανεκκίνηση, καθώς καθυστερεί σημαντικά η πρόοδος στις φρουρές της Πιερίας και αντίστοιχα επεκτείνεται ο χρόνος κάλυψης των μεγάλων αναγκών των συναδέλφων μας για στέγαση, ωθώντας τους στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών.
Η μετακίνηση των στελεχών, η μετάθεσή τους δηλαδή, κάθε τρία (3) χρόνια, είναι μια υπηρεσιακή ενέργεια που δεν γίνεται με τη βούληση των στελεχών. Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει στέγη στα στελέχη που απομακρύνονται μακράν των περιοχών που διαθέτουν (εάν διαθέτουν) δικά τους σπίτια.
Σχετικά με την ιατροφαρμακευτική/νοσοκομειακή περίθαλψη που παρέχεται από το δημόσιο στις/στους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μονάδες της Πιερίας, τι προτείνετε ως Ένωση;
Όσο αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αξίζει να αναφέρουμε πως, όταν δημιουργήθηκε η Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Πιερίας, το 2017, στο Νομό τα συμβεβλημένα φαρμακεία με το ΥΠΕΘΑ δεν ξεπερνούσαν τα τέσσερα (4). Σήμερα, πέντε χρόνια μετά και κατόπιν σκληρού αγώνα και επιμονής της Ένωσής μας, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων έχει υπογράψει σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ.
Όσο αφορά δε τη νοσοκομειακή περίθαλψη, παρουσιάζονται δυσχέρειες, οι οποίες οφείλονται στην υποχρέωση μετακίνησης των ασθενών ή εξεταζόμενων συναδέλφων μας στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε. (απόσταση 90 χλμ.), ακόμα και για μία απλή σειρά εξετάσεων, όπως η ετήσια υγειονομική εξέταση (ΕΥΕ). Η Ένωσή μας έχει προτείνει λύσεις στο παραπάνω πρόβλημα, παρέχοντας τη δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων, που δεν δύναται να διενεργηθούν στο ΣΤΕΠ Φρουράς Λιτοχώρου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης μετά από προγραμματισμένο ραντεβού. Η υλοποίηση απαιτεί τη συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, ενέργεια που καταρχήν προϋποθέτει βούληση.
Στην ΠΕ Πιερίας δεν υπάρχει εξ όσων γνωρίζουμε βρεφονηπιακός σταθμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που να καλύπτει τις ανάγκες των βρεφών των στελεχών που υπηρετούν σε μονάδες της Πιερίας. Οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού; Τι προτείνετε;
Πράγματι, η Πιερία στερείται βρεφονηπιακού σταθμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρόλο που οι ανάγκες είναι τεράστιες! Οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι ελάχιστοι, αναλογιστείτε ότι στο Λιτόχωρο λειτουργεί μόλις ένας (1), με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να απευθύνονται σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα σε αυτούς που λειτουργούν στην Κατερίνη, με ότι αυτό συνεπάγεται (κόστος καθημερινής μετακίνησης, χρόνος προσέλευσης και αναχώρησης στελεχών, αύξηση του κινδύνου εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα κλπ).
- Τι προτείνετε ως Ένωση για τη μετακίνηση του προσωπικού από τις οικίες του προς τις μονάδες υπηρέτησης και αντίστροφα;
Από το 2017, οπότε και ιδρύθηκε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, πάγιο αίτημα του Διοικητικού μας Συμβουλίου είναι η διάθεση λεωφορείων για τη δωρεάν μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού από τις οικίες του προς τις Μονάδες του και αντίστροφα και συγκεκριμένα των μετακινούμενων από Κατερίνη-Λιτόχωρο. Όλα αυτά τα χρόνια ασκήθηκε πιεστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος χωρίς αποτέλεσμα. Η δικαιολογία της μη ύπαρξης λεωφορείων ή της μη ύπαρξης χρημάτων για την εξασφάλιση των καυσίμων από πλευράς Υπηρεσίας, βλέποντας την καθημερινή έντονη κινητική δραστηριότητα των μέσων των ΕΔ, καταρρέει στα μάτια των συναδέλφων μας. Το 2019 ύστερα από συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συνεργασία με τον τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγό Γεώργιο Καμπά για την ένταξη επιδοτούμενων λεωφορείων μέσω ειδικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ – Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ, ενέργεια που για διάφορους λόγους δεν ευδοκίμησε.
Παρόλα αυτά, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας, διότι το θεωρούμε δίκαιο και σωστό.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση της νυκτερινής σας εργασίας; Ποιο το σχόλιό σας;
Η εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί μία απαράδεκτη, άδικη απόφαση και απαξιώνει την προσφορά τους και το έργο των στρατιωτικών. Ο εργαζόμενος εκτός ΕΔ, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και να δικαιωθεί. Έχει το δικαίωμα στην απεργιακή κινητοποίηση, πιέζοντας τον εργοδότη του. Εμείς, σε ποιον να απευθυνθούμε και τί να πράξουμε, όταν από τη μία ο ελεγκτής είναι ο εργοδότης μας και από την άλλη οι συνταγματικές διατάξεις μας καθηλώνουν; Ακόμα και ο δικαστικός ακτιβισμός, πλέον, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, οδηγώντας μας σε αδιέξοδο. Πολύ φοβάμαι ότι το αδιέξοδο αυτό, θα οδηγήσει νομοτελειακά, αργά ή γρήγορα, στην επανάληψη των εικόνων που ζήσαμε το 2012 και 2013, με χιλιάδες συναδέλφους μας να διαδηλώνουν μαζικά φέροντας τις στολές του
Είναι γνωστό ότι την επόμενη διετία θα δουν την πόρτα της εξόδου, θα αποστρατευτούν, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) που καταλαμβάνονται από το 50ο έτος της ηλικίας τους. Τι ζητούν οι ΕΠΟΠ που υπηρετούν σε μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας;
Το θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το στράτευμα και κυρίως τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι ΕΠΟΠ προσλήφθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με υποχρέωση 35ετούς Υπηρεσίας. Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη, κατά την τότε νομοθετική διαδικασία, η σχετική διάταξη περί ηλικιακών ορίων του ν.δ.445/1974, αλλά ούτε και αργότερα ο ν.4609/2019, ο οποίος έλαβε σχετική μέριμνα για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Η εξαίρεση των ΕΠΟΠ από τις ευεργετικές διατάξεις του τελευταίου νόμου, έχει ως συνέπεια στο επόμενο χρονικό διάστημα να απολυθούν αυτεπάγγελτα συνάδελφοί μας που συμπληρώνουν τα 50 χρόνια της ηλικίας τους, ωθώντας τους στην ανεργία και αποστερώντας από τις οικογένειές τους οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.
Οι ΕΠΟΠ ζητούν να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομοπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε άπαντες οι συνάδελφοι με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 50 ετών, εφόσον επιθυμούν να αποχωρήσουν από το στράτευμα, να τους δίδεται το δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε μία αξιοπρεπή σύνταξη.
Επιπρόσθετα, να δίδεται η δυνατότητα, στους ΕΠΟΠ που επιθυμούν, να παραμείνουν στις ΕΔ και πέρα της ηλικίας των 50 ετών, μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας, θεμελιώνοντας πλήρες συντάξιμες αποδοχές.
- Τι προτείνει η Ένωσή σας για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) αναφορικά με τα θεσμικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και εν γένει ζητήματα που τους αφορούν;
Οι ΟΒΑ θα πρέπει εκ του μηδενός να αντιμετωπιστούν ως στελέχη των ΕΔ, ισόνομα και δίκαια, προσφέροντάς τους σαφή και καθαρή προοπτική συνέχισης της εργασιακής τους πορείας στους κόλπους των ΕΔ. Ο αποκλεισμός τους από μια σειρά δικαιωμάτων και οικονομικών απολαβών των υπολοίπων στελεχών, όπως το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ειδικών συνθηκών ή η αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας αποτελεί κατάφορη αδικία.
- Ποια τα βασικότερα μισθολογικά αιτήματα που διεκδικεί η Ένωσή σας;
Οι αποδοχές των στελεχών των ΕΔ θα πρέπει άμεσα να αναπροσαρμοστούν στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα της εποχής μας που την χαρακτηρίζει η αβάστακτη ακρίβεια, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών και επιδομάτων σε επίπεδα 2023, η αναγνώριση του εργασιακού 5νθημέρου, της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης και του συνόλου της νυκτερινής μας εργασίας είναι μονόδρομος. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επανέλθουν τα επιδόματα εορτών και αδείας που καταργήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.
- Ποια τα ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν τις/τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μονάδες της Πιερίας;
Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Πιερία, εκτός των γενικότερων προβλημάτων πανελλαδικού επιπέδου, έχουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της μετακίνησής τους από τις οικείες τους στις Μονάδες τους και αντίστροφα (αφορά στους διαμένοντες Κατερίνη).
Η απόσταση του 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης, αναγκάζει πολλές φορές τους συναδέλφους να προσφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς επί πληρωμή.
Η έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα των τελευταίων ετών, η αντικατάσταση των Κέντρων εκπαιδεύσεων σε σημείο υποδοχής ΣΥΠΟ (Λιτόχωρο) με ότι αυτό συνεπάγεται (βασική εκπαίδευση στρατευσίμων, προχωρημένη εκπαίδευση και εκπαίδευση ειδικότητας) έχει εξουθενώσει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας. Οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος τους να είναι περιορισμένος, σε σημείο να μη βρίσκουν κενό Σαββατοκύριακο να αφιερώσουν στις οικογένειές τους! Φυσικά, κανένας λόγος δε γίνεται για τήρηση του 40ωρου, τη χορήγηση επιπλέον απαλλαγών-αδιάθετων ή ρεπό ή τη χορήγηση κάποιου είδους αποζημίωσης που να ανταποκρίνεται στην υπερεργασία τους!
- Έχετε να σχολιάσετε κάτι σχετικά με τον «χακί» συνδικαλισμό και αν σας μεταφέρουν τα ίδια τα στελέχη προβλήματα; Προτείνουν λύσεις τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;
Είναι γεγονός και οφείλουμε να παραδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πρωτεργάτες τους συλλογικής έκφρασης αρχής γενομένης τον Πρωτεργάτη και Ιδρυτή τους ΠΟΕΣ Συνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη, που αρκετά χρόνια πριν (2004), στα πρώτα δύσκολα βήματα του συνδικαλισμού τους Ε.Δ., αγωνίστηκαν έτσι ώστε σήμερα εμείς να μπορούμε να εκφραζόμαστε, να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά κ.α. μέσα από ένα θεσμικό ρόλο υπαγόμενο σε ένα πλαίσιο σεβόμενο τους στρατιωτικούς κανονισμούς και τους Νόμους του Κράτους. Οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία καθώς είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά.
Η έντονη δραστηριότητα της Ένωσής μας οφείλεται στην συνεχόμενη επικοινωνία που αναπτύξαμε με τα μέλη μας, τα οποία μας μεταφέρουν συνεχώς τους προβληματισμούς τους καθώς ζούμε και υπηρετούμε αναμεσά τους.
Οφείλω να παραδεχθώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η καταγραφή του προβλήματος όσο η δημιουργία προτεινόμενης λύσης.
Υπάρχουν συνάδελφοι που καταθέτουν ένα πρόβλημα για το οποίο όμως δεν προτείνουν τη λύση του, θεωρώντας ότι τα Δ.Σ. είναι αν όχι υποχρεωμένα τουλάχιστον ικανά να τη βρουν.
Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, τα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχουν τη γνώση των πάντων για να βρουν τις λύσεις στα προβλήματα που κατατίθενται, πόσο δε μάλλον σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, που απαιτούν και εξειδικευμένες γνώσεις.
Κάθε φορά λέμε στα μέλη μας να καταθέσουν τα προβλήματα που θεωρούν σημαντικά προκειμένου η Ένωσή μας να τρέξει να τα αναδείξει αρμοδίως και τις προτάσεις που θα υποβάλλουν να συνοδεύονται από την απαιτούμενη αιτιολογική επιχειρηματολογία και να μην επαφίεται μόνο στην προσδοκία επαναφοράς τροποποιούμενων διατάξεων, χωρίς πραγματικό υπόβαθρο.
Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα αλλά οφείλω να πω ότι με καλή πρόθεση και προσπάθεια και με την βοήθεια όλων του Δ.Σ. μπορούν να αναδειχθούν και να επιλυθούν προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.