Συνέντευξη με τον Δημήτρη Τζαβάρα: Συσπείρωση και πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις

Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του Δημήτρη Τζαβάρα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο «Ριζοσπάστη», στο δισέλιδο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 19-20 Φλεβάρη 2022. Στη συνέντευξη αυτή ο Δ. Τζαβάρας μιλά για την παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή, όπως και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

— Ποια είναι η παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή, και τι δράση αναπτύσσει η Οργάνωση για το ζήτημα αυτό;

— Εισαγωγικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται να έχει σοβαρό «μερίδιο» και συγκεκριμένο καταμερισμό στο πλαίσιο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, και αποτελεί ένα από τα πολλά σημεία της οξυμένης κατάστασης της χώρας μας, με τις βάσεις και δραστηριότητες ολοένα και πιο επικίνδυνες, όπως Ακτιο, Αραξος, Ανδραβίδα.

Γίνεται ολοένα και πιο ζωηρή, πιο έμπρακτη και πιο έντονη η ενασχόληση, η διείσδυση και το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών, με πρωταγωνιστές κυρίως τις ΗΠΑ, με τη διεκδίκηση ρόλου και πιο άμεσες παρεμβάσεις, ακόμα και πέραν των καθαρά στρατιωτικών υποδομών.

Εμείς, απευθυνόμενοι στα εργατικά – λαϊκά στρώματα και στα παιδιά τους, καλούμε σε συσπείρωση και πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε ετοιμότητα απέναντι στις εξελίξεις και σε επαγρύπνηση σχετικά με τις ποικίλες ιμπεριαλιστικές δραστηριότητες. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις. Βεβαίως ενδιαφερόμαστε και παλεύουμε για λύσεις στα προβλήματα των ένστολων, των στρατιωτικών και σμηνιτών, των αξιωματικών και υπαξιωματικών, όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτών των υποδομών, εκτιμώντας την καθημερινή τους προσπάθεια, στον αέρα και στο έδαφος, για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Στο σήμερα και στο αύριο, έχουμε πάντοτε υπόψη την πείρα σχετικά με την αξιοποίηση τέτοιων υποδομών και μονάδων επί δεκαετίες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλαίσιο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, στον βομβαρδισμό των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου και του Γράμμου, στην επιχείρηση του βρετανικού ιμπεριαλισμού να «πατήσει πόδι» και να συντρίψει τον ΕΛΑΣ αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους ναζί, κ.λπ. Αλλά και τη θετική πείρα από στρατιωτικούς που εκφράζοντας τον λαϊκό πατριωτισμό αντιστάθηκαν, μαζί με το λαό, με τα όπλα στον ναζισμό – φασισμό και συμμετείχαν στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Υπάρχουν και παραδείγματα αφοβίας και ταύτισης με τα λαϊκά συμφέροντα, υπεράσπισης των συνόρων της χώρας και όχι συμμετοχής σε βρώμικες ιμπεριαλιστικές αποστολές!

— Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» στη βάση Ανδραβίδας. Σε αυτή συμμετέχουν μια σειρά χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των ασκήσεων;

— Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις έχουν γίνει σημαιοφόροι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχουν κάνει θεσμό και κάθε χρόνο διοργανώνουν μεγάλη πολυεθνική άσκηση στην Ανδραβίδα, ονόματι «Ηνίοχος», που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσφορές εκπαιδευτικών ευκαιριών προς τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, με την αμερικάνικη πρεσβεία σε ρόλο επιθεωρητή.

Δηλωτική του σκοπού αυτής της τεράστιας μετακίνησης και χρησιμοποίησης προσωπικού, αεροσκαφών κ.ά. μέσων, αυτής της προκλητικής σπατάλης πόρων, είναι η δημόσια αμερικανική εκτίμηση της συγκεκριμένης άσκησης ως επιβεβαίωσης της στρατιωτικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη συνοδεία, μάλιστα, αναφοράς περί κοινότητας συμφερόντων τους σε Μεσόγειο – Βαλκάνια – Περσικό και ακόμα παραπέρα.

Τουτέστιν, κανονική πολεμική πρόβα, καθώς απλώνεται σε όλο το FIR Αθηνών, από την Αδριατική έως το Λιβυκό Πέλαγος και από τα Δαρδανέλια έως το Καστελόριζο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένες πολεμικές αεροπορίες να ασκηθούν σε ένα σύνθετο γεωγραφικό ανάγλυφο, να αντιμετωπίσουν εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, με προσομοίωση εκτέλεσης αποστολών που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς κ.λπ.

— Η συγκεκριμένη βάση στον Αραξο διαθέτει τις υποδομές για αποθήκευση πυρηνικών. Πώς το σχολιάζετε;

— Πρόκειται για βάση σταθερά ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Κατόπιν της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας του ’59 μεταφέρθηκαν εδώ, το ’62, τα πρώτα πυρηνικά στη χώρα μας, και μέχρι και το 2001 υπήρχαν πυρηνικές βόμβες. Οι εγκαταστάσεις είναι πάντοτε έτοιμες, όπως και τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια.

Οι κατά καιρούς καταγγελίες του ΚΚΕ για τα πυρηνικά στον Αραξο, ακόμα και διά στόματος του ΓΓ της ΚΕ, δεν παίρνουν απάντηση, αντιθέτως η ανησυχία φουντώνει, καθώς και η συζήτηση υπέρ των πυρηνικών έχει ανοίξει στα πλαίσια της «συμμαχίας» του ΝΑΤΟ, αλλά και οι επισκέψεις αρμόδιων ΝΑΤΟικών στην περιοχή δεν λείπουν. Φυσικά, η Ελλάδα και ο λαός της γινόμαστε στόχος σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

— Στην περιοχή της Πρέβεζας λειτουργεί η ΝΑΤΟική βάση των ιπτάμενων ραντάρ AWACS. Η εκτίμησή σας;

— Σε αυτήν τη γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας, δίπλα στο Ιόνιο, είναι η λεγόμενη «προωθημένη επιχειρησιακή βάση» ιπτάμενων ραντάρ του ΝΑΤΟ, AWACS. Σημειωτέον, το 1999 AWACS που αρχικά έφυγαν από το Αβιάνο της Ιταλίας, για να εντοπίσουν γιουγκοσλαβικούς στόχους που έπρεπε να πληγούν, άρχισαν να απογειώνονται και από το Ακτιο – είχε πέσει «πολλή δουλειά» στο Αβιάνο…

Φυσικά, αυτή η βάση παρέχει τις υπηρεσίες της και σε άλλες ποικίλες αποστολές, μαζί με άλλες παρόμοιες στην Τουρκία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία και βασικά στη Γερμανία. Αλλά στον ίδιο νομό, λίγο πιο κάτω, ο Αστακός αξιοποιείται ως αγκυροβόλιο αμερικανικών πολεμικών πλοίων και για παροχή υπηρεσιών.

— Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στο στρατόπεδο ΚΕΤΧ της Πάτρας και στα άλλα στρατόπεδα της περιοχής;

— Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επανειλημμένα έχουμε απαιτήσει τη λήψη μέτρων υπέρ των στρατευμένων και των στελεχών στην Ανδραβίδα, στον Αραξο, στο ΚΕΤΧ και σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προβλήματα και η διεκδίκησή τους δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων.

Ιδιαίτερα κατά την πανδημία, ζητάμε άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας, έκτακτη οικονομική ενίσχυση κ.λπ.

Κατά την πρόσφατη περίπτωση της αυτοκτονίας στρατευμένου, απαιτήσαμε να διερευνηθούν όλες οι πλευρές και να ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον κάθε υπεύθυνου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...