Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Πιερίας Βασίλη Μαυρίδη

ΕΠΟΠ Λχίας (ΠΒ) Βασίλης Μαυρίδης, πρόεδρος της ΕΣΠΕΕ Πιερίας

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (ΕΣΠΕΕΠ) κ. Βασίλη Μαυρίδη ΕΠΟΠ Λχία (ΠΒ) και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

– Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας από την ίδρυσή της (2017) μέχρι και σήμερα γίνεται δέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων συναδέλφων Στρατιωτικών αλλά και μελών των οικογενειών τους για τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούν.

Η Ένωση αρκετές φόρες επιλύει με την άμεση επέμβαση ή παρέμβασή της στα ζητήματα αυτά. Ανάλογα την μορφή και την διάσταση του προβλήματος προσπαθεί είτε μέσω της στρατιωτικής ηγεσίας δηλαδή τον εκάστοτε Α.Δ.Φ. είτε με την τοπική πολιτική ηγεσία του τόπου δηλαδή Περιφερειάρχη Δήμαρχοι κλπ είτε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου από τους Βουλευτές της ΒτΕ πάντα με την συνδρομή και την συμβολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) για την ανάδειξη και ενίσχυση των θεμάτων.

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Στρατιωτικοί. Κάποια λύνονται, κάποια άλλα όχι, γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση με κάθε μέσο μέχρι να έρθει η ωρίμανση για την επίλυση αυτών.

Μερικά προβλήματα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη περίοδο είναι προβλήματα κοινά με στρατιωτικούς άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων διότι όπως σας προανάφερα το ενεργό Δ.Σ. της ένωσής μας δεν αφήνει τοπικά προβλήματα να μεγαλώνουν ή να διαρκούν αλλά προσπαθεί για την άμεση επίλυσή τους.

Τα κοινά αυτά προβλήματα που αγγίζουν όλους τους στρατιωτικούς είναι:
-Η Μη πιστή εφαρμογή του 40ώρου ένα καθεστώς που εφαρμόζεται σε άλλους κλάδους εργαζομένων πλην της Στρατιωτικής Κοινότητας,
-Η μη επαναφορά του Μισθολογίου στα επίπεδα του 2012 όπως όριζε η απόφαση του ΣτΕ μία απόφαση κερδισμένη με αγώνες της ΠΟΕΣ,
-Η καθυστέρηση της έκδοσης του Π.Δ. για τον καθορισμό της Ημερήσιας Αποζημίωσης δαπανών μετακίνησης στελεχών στα 40 ευρώ,
-Η Απλήρωτη Νυχτερινή Αποζημίωση από το 2017 μέχρι και σήμερα όπως ο νόμος ορίζει,
-Το αμετάθετο στρατιωτικών με την συμπλήρωση 25 ή 30 ετών,
-Η αναγνώριση πενταετίας προκειμένου να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους,
– Συνταξιοδοτικό Αποστρατείας ΕΠΟΠ λόγω ορίου ηλικίας
και άλλα πολλά τα οποία προσπαθούμε καθημερινά με έγγραφα, επιστολές και κάθε είδους δραστηριότητα να επιλύσουμε.

– Επίσης κ. πρόεδρε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες των στελεχών όπως σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς.

– Θα αναφερθώ για το μείζον πρόβλημα, το πρόβλημα της μετάθεσης. Είναι πλέον γνωστό ότι ένα Στέλεχος των Ε.Δ. ιδίως του ΣΞ μετατίθεται κάθε δύο, τρία και τέσσερα έτη συνήθως και σε μια διάρκεια πλήρους ασφαλιστικής θητείας 40 ετών που είναι σήμερα υπολογίστε ότι κατ ελάχιστο θα έχει δέκα (10) μεταθέσεις, γεγονός που τον κάνει να είναι «μετανάστης» στην ίδια του την χώρα. Με σημείο αναφοράς αυτό το γεγονός γεννιούνται τα μεγαλύτερα καθημερινά οικογενειακά προβλήματα των συναδέλφων και αναφέρομαι επιγραμματικά για την συχνή εναλλαγή σχολικού και φυσικού περιβάλλοντος των παιδιών και τις επιπτώσεις μέχρι και στην ψυχική υγεία, για την εξεύρεση ενοικιαζόμενης κατοικίας εκτός τόπου συμφερόντων που πολλές φορές είναι δύσκολή και δυστυχώς η περιοχή της Πιερίας έχει αυξημένα ενοίκια και ελάχιστα διαθέσιμα οικήματα λόγω τουριστικής περιοχής, η απώλεια εργασίας του συζύγου που ακολουθεί το στέλεχος που στην μεγαλύτερη πλειοψηφία ανήκει στην ιδιωτικό τομέα, η αδυναμία εύρεσης εργασίας για το σύζυγο στο νέο τόπο διαμονής, η διατήρηση και συντήρηση πέραν των δύο κατοικιών για τους συναδέλφους που υπηρετούν εκτός της Φρουράς Συμφερόντων (Μόνιμης Κατοικίας) και έχουν τέκνα που σπουδάζουν κα.

Εδώ πρέπει η Κυβέρνηση, η εκάστοτε Κυβέρνηση, η Πολιτεία να προστατεύσει και να υπερασπίσει το θεσμό της Οικογένειας, να λάβει μέτρα στήριξης και ενίσχυσης, να μεριμνήσει δίνοντας ουσιαστικές παροχές ελάφρυνσης, ώστε οι στρατιωτικοί που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα τους κράτους, να μπορέσουν να συνεχίσουν να συντηρούν τις οικογένειές τους αξιοπρεπώς.

Αναφερθήκατε σε μια σειρά προβλημάτων που σας απασχολούν και θα θέλαμε να μας πείτε, με ποια από αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Ένωσή σας, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ);

– Σε όλα τα προβλήματα που αναφερθήκαμε η Ένωσή μας ασχολήθηκε έμπρακτα, τα οποία μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει την δραστηριότητα της Ένωσης και να ενημερωθεί μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ, με πρόσφατη δραστηριότητά μας την Αναγνώριση επιπλέον Πενταετίας στα Στελέχη, που και η ΠΟΕΣ, με πληθώρα Επιστολών της (έγγραφά με αριθ. Πρωτ. 115/05.08.2019, 121/22.01.2020, 148/28.01.2020, 992/19.06.2020) έχει αναδείξει την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τον ήδη ψηφισμένο νόμο. Μάλιστα, επ’ αυτού έχει ήδη ασκηθεί εκτεταμένος Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, τόσο από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 4508/24.2.2021 Ερώτηση των Βουλευτών ΚΚΕ, κ.κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΦΙΛΗ (στην οποία αναφέρεται αναλυτικά και το ιστορικό) που η Ένωσή μας σε ενημερωτική συνεργασία επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα και κατατέθηκε εκ νέου ερώτηση στην ΒτΕ.

Επίσης ένα άλλο που είναι σε εξέλιξη είναι Η Απλήρωτη Νυχτερινή Αποζημίωση από το 2017 μέχρι και σήμερα όπως ο νόμος ορίζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, συλλέγει τις ατομικές αγωγές για την διεκδίκηση των νυχτερινών αποζημιώσεων.

Ο Βλαντιμίρ Λένιν σε ένα εύστοχο απόφθεγμά του είχε πει ότι, δεν μπορείς να κάνεις επανάσταση με λευκά γάντια.

Γι αυτό λοιπόν προτρέπουμε τα εναπομείναντα στελέχη που δεν συμμετείχαν και επιθυμούν την διεκδίκηση της δικαιούμενης κατά τον νόμο αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, για εργασία που παρείχε μεταξύ (22:00 – 06:00), μπορεί να συγκεντρώσει και να υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Ένωση μας.

Κανείς δεν πρέπει να μένει μόνος του, όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ΠΟΕΣ, από την πλευρά της, στηρίζει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα της Ένωσής μας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντάς τα στους αρμόδιους φορείς (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία).

– Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι ιδιαίτερο;

– Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς οι Διοικήσεις του Σχηματισμού στήριξαν το προσωπικό και αναζήτησαν λύσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους κάθε φορά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σεβόμενοι πάντα τους Νόμους και τους Στρατιωτικούς Κανονισμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος και ικανοποιημένος που οι συνάδελφοι της περιοχής έχουν διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης μας, μεταφέροντας τις σκέψεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν επιφαίνονται σε αυτά αλλά προτείνουν λύσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας, αναδεικνύοντας με μεγαλύτερη επιμονή και υπομονή τα προβλήματα που μας απασχολούν, θέτοντάς τα στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς, διεκδικώντας και προσδοκώντας την δίκαιη επίλυσή τους με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου του προσωπικού.

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, μόνο με την Ισχύ εν τη ενώσει θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε ακόμα...