Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΕ Πειραιά, Παντελή Ζερβούδη

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά κ. Παντελή Ζερβούδη Ανθστής (Δ/ΥΛ) και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά;

Πριν ξεκινήσω να απαντώ στις ερωτήσεις σας, θα ήθελα με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Πειραιά των υπολοίπων μελών του Δ.Σ άλλα και του συνόλου των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μας δίνεται να αναδείξουμε για άλλη μία φορά τα προβλήματα των Ελλήνων Στρατιωτικών.

Αυτά που έχουμε επιτύχει και αυτά για τα οποία είμαστε σε διαδικασία ανάδειξης – διεκδίκησης, μπορεί ο καθένας από εμάς να τα βρει στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ καθώς επίσης να ενημερωθεί από την Ένωσή μας αλλά και από την κάθε περιφερειακή ενότητα όπου ανήκει ο κάθε Στρατιωτικός.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω κάποια θέματα που γινόμαστε συνεχώς λήπτες παραπόνων. Δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα της μισθολογικής αποκατάστασης των συναδέλφων μας Ανθυπολοχαγών (και αντιστοίχων) εξ Ε.Μ.Θ που ενώ συμφώνως του 4609/2019 Νόμου έχουν φορέσει το βαθμό του ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων) συνεχίζουν να πληρώνονται με το νέο ειδικό μισθολόγιο που νομοθετήθηκε με τον Ν.4472/17 και που φυσικά τότε δεν υπήρχε ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων) εξ Ε.Μ.Θ.

Ένα άλλο σοβαρό είναι το πρόβλημα της υπερωριακής απασχόλησης σύμφωνα με τον Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις») θα έπρεπε να καταβάλλεται στους Έλληνες στρατιωτικούς όπως καταβάλλεται ανελλιπώς και στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ και ΠΣ) και ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας μας που όμως μέχρι και σήμερα τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά καθυστερεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με συνέπεια οι συνάδελφοί μας να κινούνται δια της νομικής οδού για την εφαρμογή της.

Οι συνάδελφοι όλοι αντιμετωπίζουμε θέματα που αφορούν την μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών προερχομένων εξ Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), την βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) (καταταγέντων τα έτη 1991 και μετά) καθώς και θα πρέπει να σκύψει το Υπουργείο μας στο πρόβλημα που λέγεται αμετάθετο στρατιωτικών με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας.

Επίσης κ. πρόεδρε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες των στελεχών όπως σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς;

Καθώς πλέον η κοινωνία μας έχει περάσει σε ένα καινούργιο τρόπο ζωής η οικογένεια του στρατιωτικού πρέπει και αυτή να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα. Οι συνεχείς μεταθέσεις του ένστολου σχεδόν κάθε δυο τρία χρόνια το πολύ φέρνουν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση την οικογένειά του. Από τη μια η σύζυγος αναγκάζεται πολλές φορές ενώ έχει τακτοποιηθεί και έχει βρει εργασία, να την αφήσει και να ψάξει κάτι άλλο πάλι από την αρχή τη στιγμή που το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, που θα αλλάξουν για μια ακόμη φορά σχολικό περιβάλλον, παρέες, φιλίες διαταράσσοντας συνεχώς την ψυχική τους ηρεμία σε μια κρίσιμη ηλικία για τη διαμόρφωση της συναισθηματικής και κοινωνικής τους προσωπικότητας και την εξέλιξη αυτής.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια λόγω της αυξημένης κίνησης τουριστών και οι ένστολοι ψάχνουν ίσως και μήνες για την απόκτηση στέγης με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Σε πολλές περιπτώσεις καλείται η οικογένεια να μείνει χωριστά όταν δουλεύοντας η σύζυγος στο δημόσιο τομέα δεν υπάρχει θέση για να μεταβεί στην περιοχή μετάθεσης του στρατιωτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφερθήκατε σε μια σειρά προβλημάτων που σας απασχολούν και θα θέλαμε να μας πείτε με ποια από αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Ένωσή σας, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ);

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έγινε λήπτης όλων αυτών των παραπάνω προβλημάτων των στελεχών και σεβόμενοι πάντα τους νόμους του κράτους και τους στρατιωτικούς κανονισμούς διά της συνδικαλιστικής οδού και φυσικά, διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για την επίλυση κάθε προβλήματος μέσω της Π.Ο.Ε.Σ.

Εδώ θέλω να αναφέρω ότι πλέον πολλά ζητήματα των στελεχών λύνονται άμεσα από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και αυτό οφείλεται στις Ενώσεις μας, που με την συνεργασία τους με την Π.Ο.Ε.Σ γνωστοποιούνται και αναδεικνύονται τα προβλήματα στα επιτελεία.

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι ιδιαίτερο;

Πιστεύω αναγνωρίζουμε όλοι την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων κι όλων των στελεχών στην Πατρίδα μας! Στην τήρηση του όρκου μας κάθε δευτερόλεπτο!

Γνωρίζουμε ακόμη ότι η επίτευξη κάθε στόχου είναι αποτέλεσμα ατομικής και συλλογικής διεκδίκησης, ενός διαρκούς αγώνα κι αυτό αποδεικνύει καθημερινά η δραστηριότητα των Ενώσεων και της Π.Ο.Ε.Σ σε ευρύτερο επίπεδο. Γι’ αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο χωριστά να εγγραφεί στην Ένωση αρμοδιότητας της περιοχής του.

Ως Ένωση Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, όπως εξάλλου κάθε μια χωριστά κι όλες μαζί, είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφο που θα ζητήσει τη βοήθειά μας, καθώς κι εμείς και η Π.Ο.Ε.Σ στηρίζουμε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στην εξομάλυνση δυσμενών συνθηκών που προκύπτουν.

Δείτε ακόμα...