Συνέντευξη του alt.gr με την Ελένη Λάτα, ιατρό από την Πάτρα

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Το alt.gr επικοινώνησε με την κ. Ελένη Λάτα, γενική οικογενειακή ιατρό που εργάζεται σε Κέντρο Υγείας της Πάτρας. Η κ. Λάτα έχει ζήσει από πρώτο χέρι την εξέλιξη και εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρας μας. Από νωρίς, όταν κι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Πάτρα δίνει μαζί με τους συναδέλφους άνιση μάχη μέσα από ένα ελλιπές σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση και περίθαλψη όσων νοσούν από τον ιό. Ακολουθεί η συζήτηση μαζί της:

κ. Λάτα, μπορείτε να μας περιγράψετε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα στην Πάτρα.

Στη δεδομένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η επιστημονική κοινότητα, αλλά και συνολικότερα η κοινωνία, προβληματίζεται για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή μας φαίνεται να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου υγείας του τύπου «παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», «έχουμε σχέδιο» δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικέςΕίναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.

Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς οι υγειονομικοί γιατί εμείς είμαστε αυτοί που, σήμερα, το 2020 με αυτή την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας που υπάρχει, καθημερινά καλούμαστε να παρέχουμε χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο λαός, αφού αυτός είναι ο άμεσος αποδέκτης.

Γιατί μία πανδημία -πλέον- εν έτει 2020 έχει προκαλέσει αυτό τον πανικό; Δεν ήταν έτοιμο το εθνικό σύστημα υγείας;

Από την αρχαιότητα έως σήμερα η επιστήμη έχει μελετήσει πολλές επιδημίες που έχουν παρουσιαστεί (χολέρα, πανώλη, φυματίωση, λέπρα, πιο πρόσφατες όπως το 2009 Η1Ν1, παιδικές ασθένειες πχ ιλαρά κτλ) με στόχο ακριβώς να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη που θα έρθει. Γιατί το ξέρουμε πολύ καλά ότι επιδημίες είχαμε πάντα και θα έχουμε και στο μέλλον. Χοίροι, πτηνά, νυχτερίδες, κατσαρίδες, ποντίκια, τρωκτικά υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα γίνει η έξαρση μιας επιδημίας. Με γνώμονα, λοιπόν, την εμπειρία από τον Η1Ν1 το 2009 και το γεγονός ότι περιμένουμε επιδημίες τα επόμενα χρόνια, θα έπρεπε να ήμασταν πιο έτοιμοι και πιο εξοπλισμένοι.

Καλούμαστε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με 140 και πλέον κενές θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία της Αχαΐας, με άλλες τόσες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Με κλειστά πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, με την Αχαΐα να λειτουργεί περίπου 20 κρεβάτια ΜΕΘ, με την Ηλεία να λειτουργεί με ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ, με πρόσφατο το παράδειγμα της Κεφαλονιάς που αποψιλώνουν εκεί την ΜΕΘ από εξοπλισμό, με τη ΜΕΘ της Ζακύνθου που δεν λειτουργεί κτλ. Τα κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες, που το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν.

Μεγάλη πληγή στην περιοχή είναι και το κλείσιμο του νοσοκομείου Θώρακος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το μοναδικό νοσοκομείο αναπνευστικών νοσημάτων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν έχει βάλει σε επαναλειτουργία. Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού υγείας ότι αυτές τις ελλείψεις θα τις καλύψει με δίχρονες επικουρικές συμβάσεις ή ακόμα και με τετράμηνες όπως στην πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη γιατρών. Πολύ περισσότερο τώρα, που περιμένουμε τους επόμενους δύο μήνες να έχουμε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, που ξέρουμε αποδεδειγμένα ότι όσο καλύτερες υπηρεσίες υγείας προσφέρουμε, όσοι περισσότεροι είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα ριχτούν στη μάχη, τόσο θα περιθάλπουμε καλύτερα τους αρρώστους και θα μειώνουμε τους θανάτους, θα λύσουμε το πρόβλημα με 4μηνες και 2χρονες συμβάσεις;

Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για σχέδιο αντιμετώπισης, με έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης, υπερκορεσμένο, με 5 κλίνες για όλη τη Δυτική Ελλάδα; Ταυτόχρονα, είναι δραματική και η κατάσταση όσο αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κληθήκαμε τις προηγούμενες μέρες να φτιάξουμε σχέδιο υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων στα κέντρα υγείας. Φτιάξαμε ξεχωριστούς θαλάμους εξέτασης των ύποπτων περιστατικών, χωρίς αυτοί πάντα να πληρούν τις προϋποθέσεις. Τα περισσότερα κέντρα υγείας λειτουργούν με ένα ή κανένα ακτινολογικό μηχάνημα, δηλαδή δεν υπάρχει ξεχωριστό όπως προβλέπεται για ύποπτα κρούσματα. Λειτουργούν με έναν καρδιογράφο, χωρίς να υπάρχει δεύτερος για τα ύποπτα κρούσματα. Μετράμε τις μάσκες, δεν έχουμε ειδικές στολές, μόνο ρόμπες μιας χρήσης που όταν θα αρχίσουν να έρχονται σωρηδόν οι πυρετοί, θα τελειώσουν πολύ σύντομα. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σε προσωπικό και σε υποδομή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξήγγειλε και συνεχίζει να παίρνει μέτρα. Δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού;

Τα μέτρα που παίρνονται είναι σωστά. Φτάνουν; ΌΧΙ. Δεν φτάνουν χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει όχι μόνο κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας, αλλά χρειάζεται έγκαιρα να τις υπερκαλύψουμε εν μέσω πανδημίας αφού με βάση τις μελέτες το 30% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού περιμένουμε να νοσήσει. Θέσεις εργασίας που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται προκειμένου να παρέχουμε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και σε συνθήκες χωρίς πανδημία. Από τα παραπάνω προκύπτει και η απάντηση για το αν πάρθηκαν έγκαιρα τα μέτρα.

“Μένουμε σπίτι”, λοιπόν;

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την καμπάνια του ΕΟΔΥ “Μένουμε Σπίτι” και τις συνεχείς δηλώσεις των αρμοδίων για ατομική ευθύνη. Ναι πρέπει να μείνουμε σπίτι, ναι είναι και ατομική ευθύνη. Είναι, όμως, για παράδειγμα, δική μας ατομική ευθύνη να βρούμε μάσκα όταν δεν υπάρχει πουθενά στην αγορά; Χρειάζεται όλα τα ατομικά μέσα προστασίας να χορηγηθούν από το κράτος δωρεάν σε όλο το λαό σε επαρκή ποσότητα. Και αυτό είναι ευθύνη του κράτους.

Τα όσα η κυβέρνηση λέει για ατομική ευθύνη και εθνική ομοψυχία, καλύπτουν το πραγματικό πρόβλημα. Η λήψη των αναγκαίων μέτρων απαιτεί εναντίωση στις δεσμεύσεις της ΕΕ και την πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, που θυσιάζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όσο η υγεία θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, στη λογική κόστους οφέλους, τόσο ο λαός θα είναι εκτεθειμένος.  

Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επιβάλλουν την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη πανδημία και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν όλες οι πάγιες ανάγκες περίθαλψης που δεν σχετίζονται με αυτή.


κ. Λάτα, σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία και το χρόνο που διαθέσατε να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Ευχόμαστε καλή δύναμη για τη συνέχεια.

Δείτε ακόμα...