Συνέντευξη του alt.gr με τον Π. Κατηφέ για το πρόβλημα των ναρκωτικών

ναρκωτικά-χάπια

Το ALT.GR συζήτησε με τον Παναγιώτη Κατηφέ, κοινωνιολόγο, Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για τα ναρκωτικά στα στρατόπεδα και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Με βάση τα στοιχεία που έχετε στη διάθεση σας, ποια είναι η κατάσταση στα στρατόπεδα σήμερα σχετικά με τα ναρκωτικά;

Σήμερα γενικεύεται η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Τα στοιχεία δείχνουν αυξητικές τάσεις κάθε έτος, και κυρίως έναρξη ουσιών όλο και από μικρότερες ηλικίες. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες σχετικά με τη χρήση στα στρατόπεδα. Παλιότερα για πολλούς νέους η πρώτη επαφή με τις ουσίες γίνονταν στο στρατό, σήμερα γίνεται ήδη από το Γυμνάσιο, στοιχείο που δείχνει ότι πλέον στο στρατόπεδο θα γίνει δυστυχώς η πιο συστηματική επαφή με τα ναρκωτικά.

Επίσης όλη η πολιτική της αθώωσης της κάνναβης που διαχρονικά έχουν στηρίξει οι ελληνικές Κυβερνήσεις, έχει αυξήσει όχι μόνο τη χρήση της κάνναβης, αλλά και την ανοχή γύρω από αυτή. Τα κοινωνικά προβλήματα δε σταματάνε έξω από τους τοίχους ή τα συρματοπλέγματα ενός στρατοπέδου. Έτσι και τα ναρκωτικά, δυστυχώς υπάρχουν και μέσα στα στρατόπεδα και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στη ψυχοσύνθεση ενός νέου ανθρώπου. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ήδη από το 2004 και το 2011 το ΓΕΣ το εντοπίζει σε έρευνές του. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πέσει πολύ «νερό στο μύλο» της αθώωσης των ναρκωτικών με αποτέλεσμα πολλές φορές η χρήση ουσιών στο στρατόπεδο να θεωρείται κοινό μυστικό και να εντείνεται η ανοχή γύρω από το φαινόμενο.

Τι μέτρα έχει λάβει η Κυβέρνηση γι αυτό το πρόβλημα;

Δυστυχώς καμία Κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών στο στρατό. Εξάλλου η στρατηγική της «μείωσης της βλάβης», δηλαδή απλά να μην πεθαίνει ο χρήστης από τα ναρκωτικά που είναι και η επίσημη στρατηγική της ΕΕ, έχει στηριχτεί από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η Πρόληψη. Ήδη από το 2015 υπάρχει νομοθετική απόφαση ώστε σε στρατιωτικά νοσοκομεία να ιδρύονται μονάδες χορήγησης υποκατάστατων ηρωίνης, δηλαδή τα «προγράμματα υποκατάστασης» (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) που υλοποιεί ο ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία.

Όσο υποβαθμίζεται η Πρόληψη στο γενικό πληθυσμό ή στη μαθητική κοινότητα δε θα μπορούσε να ενισχυθεί στα στρατόπεδα. Ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική Πρόληψη κατά των εξαρτήσεων στον Ελληνικό Στρατό. Είναι ανάγκη σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης να «μπουν» μέσα στα στρατόπεδα με συγκεκριμένα  προγράμματα που θα στοχεύουν στη μείωση της χρήσης και στην αποφυγή του πειραματισμού με τις ουσίες. Αντίστοιχα είναι ανάγκη στα Κέντρα Κατάταξης να υπάρχουν Συμβουλευτικοί Σταθμοί των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Χρειάζεται λοιπόν αυτή την αναγκαιότητα που εμείς ως ΕΣΥΝ προτάσσουμε, να γίνει στόχος διεκδίκησης των ίδιων των στρατεύσιμων. Επίσης να παρθούν πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους στρατεύσιμους για εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά μαζί με το ΕΣΥΝ, τα Κέντρα Πρόληψης, τα θεραπευτικά προγράμματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), τι μήνυμα στέλνει το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών;

Αυτό που λέμε σε όλους τους νέος και στους νέους που σήμερα κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι και το φετινό μας σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, δηλαδή «δεν υποτασσόμαστε, με καθαρή τη σκέψη παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Παλεύουμε ενάντια σε ό,τι συμβολίζει η χρήση ουσιών, δηλαδή ενάντια στην παθητική στάση για τη ζωή, ενάντια στη φυγή και την κοινωνική αποξένωση. Δεν κάνουμε «κοπάνα» από τη ζωή, αλλά παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Παλεύουμε με καθαρή συνείδηση, δηλαδή με ανυπότακτη συλλογική δράση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...