1. Κύριε Τσαπρούνη Βάιε, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. ΞΑΝΘΗΣ από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για τη στάση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) απέναντι στον «χακί» συνδικαλισμό.
Όταν ιδρύσαμε την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), τον Οκτώβριο του 2016, είχαμε ήδη σχετικά «ώριμους», στην ιδέα της συλλογικής έκφρασης, συναδέλφους, καθώς δραστηριοποιούνταν από το 2012 η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ.-Θ.), με έδρα την Κομοτηνή, από τις πρώτες και πιο δραστήριες Ενώσεις Στρατιωτικών, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) το 2013. Η αναγνώριση του έργου της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ.-Θ. από τους συναδέλφους μας και η ολοένα αυξανόμενη εγγραφή τους σε αυτή, μας ώθησε στη δημιουργία Ενώσεων Στρατιωτικών επιπέδου Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο μεγάλο κύμα της συμμετοχής τους. Η ίδρυση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. από τα σπλάχνα της Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ.-Θ. έγινε σε μια χρονική περίοδο που ευνόησε, τόσο το ίδιο το σωματείο, όσο και τους συναδέλφους μας, καθώς ενταχθήκαμε στον συνδικαλιστικό νόμο προετοιμασμένοι, κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο και μπορέσαμε πολύ γρήγορα να προσαρμοστούμε στα νέα λειτουργικά και καταστατικά δεδομένα. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του μισθολογίου μας, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην άδεια ανατροφής τέκνου και για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η απαλλαγή μετά από την 24ωρη υπηρεσία και άλλες πολλές επιτυχίες και κεκτημένα της Ομοσπονδίας μας –όπως αυτή ουσιαστικά εκφραζόταν πριν την ίδρυσή της από τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ.), είχαν ήδη κερδίσει τις καρδιές και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας. Οι επόμενες επιτυχίες και συνεχόμενες διεκδικήσεις της Π.ΟΕ.Σ., με αποκορύφωμα την επιστροφή των παρανόμως περικομμένων αποδοχών μας στο στρατιωτικό προσωπικό, ήρθε να επισφραγίσει την μακρόχρονη σχέση των συναδέλφων μας με τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία. Σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης βασιζόμαστε κι εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., προσπαθώντας καθημερινά να τη διατηρήσουμε και να την θεμελιώσουμε γερά, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη μας. Η δράση και η παραγωγικότητα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. είναι αντικειμενικά αναγνωρισμένη από τους συναδέλφους μας κι αποτυπώνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με τον μεγάλο αριθμό των εγγεγραμμένων μελών μας και ο δεύτερος –και σημαντικότερος- είναι ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς για την επίλυση των προβλημάτων τους.
2. Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενων άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα της ανάδειξης, της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των (αναδεικνυόμενων) προβλημάτων;
Καταρχάς, το γεγονός ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο στρατιωτικός εξέρχεται από τα πηγαδάκια των συζητήσεων στο ΚΨΜ και πλέον φτάνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελεί από μόνο του επιτυχία, την οποία χρεώνεται ο συνδικαλισμός των στελεχών των ΕΔ. Η ανάδειξη, η προβολή και η διεκδίκηση λύσεων επί των προβλημάτων μας, μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει και πρόοδο. Ακόμα κι όταν ένα πρόβλημα δε λυθεί ή δεν υιοθετηθεί η πρόταση των σωματείων, τέσσερα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα συμβούν:
Το πρώτο είναι ότι η προτεινόμενη λύση του θέματος γεννάται. Η επίλυσή του θεωρείται βέβαιη από τη στιγμή που αυτό θα ωριμάσει. Οπότε, η πίεση και ο χρόνος κάποια στιγμή θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το δεύτερο είναι το παράπλευρο κέρδος από τη διεκδίκηση, καθώς άλλοι παράγοντες ή συνιστώσες που επηρεάζουν την επίλυσή του, είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν βελτιώσεις στο περιβάλλον του προβλήματος. Για παράδειγμα, όταν στο παρελθόν αναδείχτηκε η έλλειψη Στρατιωτικών Οικημάτων σε κάποια Φρουρά, μπορεί να μην δημιουργήθηκαν νέες οικείες, αλλά η Υπηρεσία συγκρότησε επιτροπή καταγραφής των υφιστάμενων κτιρίων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε στρατιωτικά οικήματα, ενώ παράλληλα προχώρησε σε επιδιόρθωση – ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων. Σε βάθος χρόνου, η δημιουργία νέων οικημάτων είναι βέβαιη. Μεγάλο παράδειγμα τα νέα στρατιωτικά οικήματα της Ξάνθης.
Το τρίτο είναι ότι η ηγεσία μας (φυσική και πολιτική) θα αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε αδικία συντελείται σε βάρος του προσωπικού ή οποιοδήποτε πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει, προβάλλεται άμεσα, παραδειγματίζοντας τις κινήσεις και τις ενέργειες του μέλλοντος, διατηρώντας οπωσδήποτε την δημοκρατία στους χώρους εργασίας μας.
Το τέταρτο και σημαντικότερο είναι το θάρρος και η έμπνευση που θα μεταδοθεί στο συνάδελφο, προκειμένου να απευθυνθεί στην Ένωσή του για την επίλυση των δικών του προβλημάτων, εφόσον αυτά αφορούν στο σύνολο.
3. Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;
Αν δεχτούμε ότι ο χακί συνδικαλισμός συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια, νομότυπα 8 και θεσμικά 4, αντιλαμβανόμαστε από την κατάσταση στις ΕΔ ότι ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να τις καταστρέψει, οπότε ή θα πρέπει να περιμένουμε άλλο τόσο για να δούμε τα αποτελέσματά του ή να χαμογελάσουμε στις «Κασσάνδρες» και χτυπώντας τις συμπαθητικά στην πλάτη να τις ευχηθούμε «καλή υπομονή».
Επιπλέον, αν δεχτούμε ότι η αναμενόμενη καταστροφή στις ΕΔ (εξαιτίας του συνδικαλισμού) αναμενόταν να πλήξει την πειθαρχία, την προθυμία και τη συνοχή του στρατιωτικού προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο δεν έχει πληγεί, αλλά αντιθέτως επούλωσε τις πληγές του παρελθόντος. Η φωνή του εργαζόμενου στρατιωτικού που πνιγόταν από το φόβο των «αντιποίνων», πνίγοντας ταυτόχρονα και το δίκιο του, σωρεύοντας οργή και απογοήτευση, επιτέλους βρήκε άνοιγμα και πλέον ακούγεται μέσω των Ενώσεων συγκροτημένα και καθαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι την πρόσφατη κρίση στον Έβρο και στα Νησιά μας, ο Έλληνας στρατιωτικός κατάφερε να την αντιμετωπίσει και να την ξεπεράσει νικητής με τον επαγγελματισμό, την πειθαρχία και το πνεύμα του. Ο ίδιος στρατιωτικός που η ενασχόλησή του με τις Ενώσεις δεν επηρέασαν την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής του.
4. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών;
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις στρατιωτικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα πρέπει να ασχοληθούν με όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής και εργασίας του στελέχους. Η συμβολή τους στη βελτίωση της καθημερινότητάς του θα πρέπει να είναι καθοριστική. Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, η απλήρωτη νυκτερινή εργασία, όπως και η υπερεργασία χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, θα πρέπει να θεωρηθούν πρωτεύοντες στόχοι.
5. Σας μεταφέρουν τα ίδια τα στελέχη προβλήματα; Προτείνουν λύσεις τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;
Η έντονη δραστηριότητα της Ένωσής μας οφείλεται στην συνεχόμενη επικοινωνία που αναπτύξαμε με τα μέλη μας, τα οποία μας μεταφέρουν συνεχώς τους προβληματισμούς τους. Κι εδώ θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας γιατί το σημαντικότερο δεν είναι η καταγραφή του προβλήματος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί αυτό να επιλυθεί, δηλαδή η προτεινόμενη λύση. Υπάρχουν συνάδελφοι που καταθέτουν ένα πρόβλημα για το οποίο όμως δεν προτείνουν τη λύση του, θεωρώντας ότι τα διοικητικά συμβούλια είναι αν όχι υποχρεωμένα τουλάχιστον ικανά να τη βρουν. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, τα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχουν τη γνώση των πάντων για να βρουν τις λύσεις στα προβλήματα που κατατίθενται, πόσο δε μάλλον σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, που απαιτούν και εξειδικευμένες γνώσεις.
Σας ευχαριστώ.