Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους ζήτησε από τη Μέρκελ ο Ερντογάν

Μέρκελ- Ερντογάν

Tα πρόσφατα «θετικά μηνύματα» και τις εξελίξεις στην Aνατολική Μεσόγειο χαιρέτισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε νέα επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν., ο οποίος έσπευσε να ζητήσει σύγκληση Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας εντός του 1ου εξαμήνου φέτος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος είπε ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου», ενώ επαναβεβαίωσε «την σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας». Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν ακόμα και διμερή και διεθνή θέματα, αλλά και η πανδημία.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν εξέφρασε στην Μέρκελ την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών. «Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας» ανέφερε συγκεκριμένα. Ο Ερντογάν είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Γερμανικό Ίδρυμα: «Μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Με κάθε τρόπο στρώνεται ο δρόμος και αυξάνονται και οι πιέσεις για τις διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων προκειμένου να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση προετοιμασίας του «διαλόγου» Ελλάδας – Τουρκίας, που στρώνουν ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, πληθαίνουν και οι ενδείξεις ότι τα παζάρια, μπορεί να επιφέρουν και άλλα αποτελέσματα από αυτά που προτάσσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Χάρτης Σεβιλλης
Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» που αποτυπώνει τα όρια των ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του Montego Bay (1982)

Σε εκτενή δημοσίευσή της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» παραπέμπει σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του «Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (Südosteuropa-Gesellschaft) με τίτλο «Κλιμάκωση στη Μεσόγειο» και η οποία αναφέρει ότι: «Η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ’ ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με τη μελέτη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «θα μπορούσε να επικρίνει πιο πειστικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της γείτονος χώρας, εάν δεν διατύπωνε και η ίδια από την πλευρά της μαξιμαλιστικές θέσεις».

Το Ινστιτούτο στην έρευνά του, σπεύδει αμέσως να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με τον όρο μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: «Αυτό ισχύει κυρίως για τις ελληνικές αξιώσεις περί κοινής και εφαπτόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι μια τέτοια ζώνη υπάρχει μπροστά στις ακτές της Τουρκίας και πως στοιχειοθετείται από τη μικρή νήσο Καστελόριζο».

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine Zeitung», οι συντάκτες της μελέτης του Südosteuropa-Gesellschaft παραπέμπουν σε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και σε παρόμοια διαμάχη για τις νήσους της Κολομβίας Σαν Αντρές και Προβιδένσια που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της Νικαράγουας, για να δείξουν ότι η ελληνική επιχειρηματολογία είναι διάτρητη. Όπως αναφέρει η έκθεση και αναδημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα, σε αυτή τη διαμάχη το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη σε γενικές γραμμές ότι η θέση των νησιών δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια να απομονώνεται η Νικαράγουα στις ακτές της, εξαιτίας μιας κολομβιανής ΑΟΖ. Μεταφέροντάς το αυτό στους γεωγραφικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, σημαίνει πως η ιδέα μιας ελληνοκυπριακής ζώνης στη Μεσόγειο «δεν έχει πιθανότητες να γίνει ποτέ ισχύον διεθνές δίκαιο», αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, όπως τα αναδημοσιεύει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», μπορεί βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας κάθε κατοικημένο νησί να έχει το δικαίωμα ΑΟΖ. Στις αποφάσεις και διαιτησίες του όμως το Διεθνές Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και τις αξιώσεις που εγείρει η απέναντι παράκτια χώρα βάσει πληθυσμού ή μήκους ακτών. Στην περίπτωση του Καστελόριζου αυτό αφορά μια τουλάχιστον 20πλάσια τουρκική ακτογραμμή στο νότο.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsce Welle)

Δείτε ακόμα...