Σύνοδο κορυφής ΕΕ – Ρωσίας προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρονται να προτείνουν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να κατευθυνθεί η ΕΕ προς «στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία» και με το βλέμμα σε άλλα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αναφέρουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν σήμερα στους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών της ΕΕ τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου, η οποία θα ήταν η πρώτη μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014. Επίσης υπέβαλαν νέα πρόταση για «βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία», με ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία και της Βαλτικής να αντιδρούν.

«Χρειάζεται μια συζήτηση για το πώς θα απομακρυνθούμε από αυτό το αρνητικό σπιράλ, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι» φέρεται να είπε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η γαλλογερμανική πρόταση μιλά για «επιλεκτική δέσμευση» με τη Ρωσία και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διπλωμάτες της ΕΕ να δημιουργήσουν «συγκεκριμένες προτάσεις και μοχλούς» για αυτήν την «δέσμευση» σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η «κλιματική αλλαγή», η Αρκτική, η διασυνοριακή συνεργασία, η Υγεία, το διάστημα, η τρομοκρατία, η Συρία και το Ιράν.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την αναθεώρηση του υφιστάμενου σχήματος διαλόγου με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης σύμφωνα με τους FT.

Δείτε ακόμα...