ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ – ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ : «Στρατηγική εδραίωση» των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή

Βαλκάνια Χάρτης

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε χτες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, περιοχής ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, στο φόντο και των ιμπειραλιστικών ανταγωνισμών των ΕΕ, ΗΠΑ με την Ρωσία και Κίνα που δρουν στην περιοχή.

Η Δήλωση του Ζάγκρεμπ, τονίζει την «αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», οι δε αρχηγοί των κρατών αυτών τη δέσμευσή τους «στην ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθερή στρατηγική επιλογή τους».

Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ στην περιοχή

Γίνεται αναφορά για «αμοιβαία συμφέροντα» σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ασφάλειας, ενώ η ΕΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση «να στηρίξει τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής», με την υπογράμμιση – στο πλαίσιο και των διακρατικών αστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για τους όρους της «διεύρυνσης» – πως «η αύξηση της βοήθειας της ΕΕ θα συνδεθεί με απτή πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου και τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβάλλεται ως “παράδειγμα προς μίμηση”, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Προτείνεται η ανάγκη για «εξεύρεση οριστικών και δεσμευτικών λύσεων σε διμερείς διαφορές». Σ΄αυτό το πλαίσιο, στέλνεται και μήνυμα στην περιοχή ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία «για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και άλλων υβριδικών δραστηριοτήτων, που προέρχονται κυρίως από φορείς τρίτων κρατών, τα οποία επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Εκτενείς αναφορές γίνονται στην πανδημία, με την ΕΕ να τονίζει ότι κινητοποίησε δέσμη μέτρων που υπερβαίνουν τα 3,3 δισ. ευρώ υπέρ των Δυτικών Βαλκανίων, «θυμίζοντας» με νόημα πως αυτή «υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά οποιουδήποτε άλλου εταίρου προς την περιοχή» και «αξίζει να τύχει γενικής αναγνώρισης» Υπονοώντας σαφώς, έναντι της Κίνας και Ρωσίας που έστειλαν ιατρική βοήθεια σε μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών, η ΕΕ την παρουσιάζει ως «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας ότι «μπορεί να συντελέσει στο να γίνει η περιοχή ελκυστικότερη για επενδύσεις», «μεταξύ άλλων και μέσω του Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου (ΠΟΧ)». Προσθέτει ότι η Κομισιόν θα υποβάλει «ένα άρτιο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή, με στόχο την τόνωση των οικονομιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να συνδεθούν καλύτερα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και με την ΕΕ» και «να μετασχηματιστούν σε λειτουργούσες οικονομίες της αγοράς, που θα είναι σε θέση να συνδεθούν πλήρως με την ενιαία αγορά της ΕΕ».

Στο πλαίσιο των αναγκών υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων να βρουν διέξοδο σε νέους τομείς δράσης, τονίζει πως «εξέχοντα ρόλο θα πρέπει να έχουν η σύνδεση της περιοχής με τις φιλοδοξίες της ΕΕ που σχετίζονται με το κλίμα, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας σε όλες τις διαστάσεις της: Στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στον ψηφιακό τομέα και μεταξύ προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του Τουρισμού και του Πολιτισμού».

Τέλος, η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τη συμβολή των Δυτικών Βαλκανίων στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της, δηλώνοντας πως αναμένει περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανέδειξε τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων

Η παρέμβασή του Κυρ. Μητσοτάκη, κινήθηκε στην υλοποίηση των εγχώριων αστικών συμφερόντων, και την αναβάθμισή τους στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή.

Με αυτό τον στόχο, τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και, αναδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σε αυτό το θέμα, έκανε ειδική αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων το 2003 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ). «Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας (σ.σ. βλέπε της αστικής της τάξης) η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε.

Σε ειδική αναφορά του στη Β. Μακεδονία, κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πασχίζει για την πιστή εφαρμογή της η ΝΔ.

Για την Αλβανία, αναγνώρισε «πρόοδο» στην πορεία της προς την ΕΕ, προειδοποίησε ωστόσο ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προηγείται των Συνόδων Κορυφής, συμμετείχε και παρενέβη ο Αλ. Τσίπρας. Υπερασπίστηκε με τη σειρά του την πολιτική της κυβέρνησής του για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, με «εμβληματική» τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, που «ξεκλείδωσε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας». Πολιτική, στο πλαίσιο στήριξης της στρατηγικής της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγή: Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...