Σύνοδος ΕΕ: Ολοκληρώθηκε το παζάρι για τις «διευθετήσεις»

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου γινόταν το παζάρι για τις διευθετήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, με τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου να μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της «συνολικής σχέσης» με την Τουρκία – «στρατηγικό εταίρο».

Ενώ το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο δείπνο εργασίας, μπήκε πρώτο για συζήτηση, καθώς οι διεργασίες και οι αντιθέσεις έκαναν την εμφάνισή τους πριν ακόμη την έναρξη της Συνόδου. Από το πρωί ήταν απανωτές οι διμερείς και τριμερείς συναντήσεις, γύρω από το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου, που είχε μοιραστεί και το οποίο δεν είχε αναφορές στη σχέση με την Τουρκία. Από το αρχικό «κείμενο συμπερασμάτων» που κυκλοφόρησε έλειπαν έως και τα γνωστά «ευχολόγια» που συνηθίζονται σε τέτοια κείμενα, γεγονός που οδήγησε την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση να εκφράσουν «ενστάσεις».

EUROKINISSI

Γι’ αυτό αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε ξεχωριστή συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη, Άγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ έλεγε ότι το κείμενο Συμπερασμάτων που προωθείται «θέλει πολλή δουλειά» για να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, ζητώντας «πιο αυστηρές και πιο σαφείς τοποθετήσεις απέναντι στην Άγκυρα, όχι απλά να “χαϊδεύει”, αλλά να εμπεριέχει πολύ περισσότερο μαστίγιο και λιγότερο καρότο».

Ζήτησε συγκεκριμένα να υπάρχει ρητή αναφορά στα «εργαλεία» που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Να εκφραστεί έμπρακτη αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο. Η ΕΕ να καλεί ξεκάθαρα την Τουρκία να σταματήσει κάθε παράνομη εξορυκτική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει προκλητικές κινήσεις στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Να προβλέπεται ως «καρότο» βοήθεια προς την Άγκυρα αν σημειωθεί «αποκλιμάκωση», αλλά και μέτρα ως «μαστίγιο» αν δεν δείξει τέτοια διάθεση.

Να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε και πριν ξεκινήσει η Σύνοδος συναντήσεις με τον Σ. Μισέλ, την Ντερ Λάιεν (πέραν των Ελληνοτουρκικών συζήτησαν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο), αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ.

EUROKINISSI

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης, ξεκίνησε το δείπνο, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σ. Μισέλ, η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο, επέμεινε στην εναπόθεση της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή», καθώς πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, «θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο». Δίνοντας παράλληλα και νέες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί πως στην «εθνική» γραμμή του κεφαλαίου έσπευσε να «ενώσει τη φωνή» του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, που με επιστολή του σε μηχανισμούς και παράγοντες της ΕΕ ζήτησε «δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Δηλαδή ένα παζάρι που, όπως αναφέρει στην επιστολή του, περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση, μια επικαιροποίηση για την απαράδεκτη Κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, καθώς και «στρατηγικό διάλογο για περιφερειακά θέματα».

Ο Ν. Αναστασιάδης

Στο διάγγελμά του χτες για την επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αναμένει από την ΕΕ «πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή «ενώπιον των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών θα ευρίσκεται επιστολή του Τούρκου Προέδρου, στην οποία, με πλεονάζουσα θρασύτητα, ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα αφού έχει διαλυθεί».

Πηγή: Eurokinissi

«Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την Τουρκία»

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών – μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει μια «θετική ατζέντα» με την Τουρκία και ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, είτε εντάσεις που μεγαλώνουν – κάτι που δεν θέλουμε, είτε αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σχέσης – κάτι που θέλουμε»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι εξαιρετικά σύνθετες. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η ΕΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία».

EUROKINISSI

Στον ίδιο τόνο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «θα επαναλάβουμε τη στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αλλά «και θα βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».

Βεβαίως, δεν έλειψαν και τοποθετήσεις όπως αυτή του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, που είπε ότι «πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας (…) η ΕΕ να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον Πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται με έναν από τους σημαντικότερους αγώνες που έδωσε η Τουρκία στη θάλασσα και πρόσθεσε: «Ως Τουρκία δεν επιδιώκουμε τη διαμάχη, την αδικία και την ανομία στην περιοχή. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας», υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ ως όμηρος της κακομαθημένης Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα έχει μετατραπεί σε μια δομή αναποτελεσματική, χωρίς ορίζοντα και ρηχή». Είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που εμφανίζονται μπροστά μας με χάρτες οι οποίοι θα μας φυλακίσουν στις ακτές μας, προσπάθησαν τη γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού. Απέναντι στην πολιτική και διπλωματική δύναμη της Τουρκίας καθώς και την αποφασιστική στάση της Τουρκίας, την οποία στήριξε ο ηρωικός μας στρατός από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, αναγκάστηκαν να δεχτούν τον διάλογο».

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ακόμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χουλούσι Ακάρ επανέφερε τις γνωστές κατηγορίες ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και αναφερόμενος πάλι στο Καστελόριζο, είπε ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί με έκταση μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταλήγοντας ότι «τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί ούτε δίκαιοι».

Δείτε ακόμα...