Σύνοδος G20: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Σύνοδο των G20 που έγινε στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στην τελική δήλωση των ηγετών, όπου επισημαίνεται ότι η Ρωσία, η οποία είναι επίσης μέλος της G20, αντιτάχθηκε στη διατύπωση αυτή. Οι θέσεις που έλαβαν η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες απείχαν από παρόμοια απόφαση του ΟΗΕ τον Μάρτη, δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί. Δεν συναίνεσαν επίσης Ινδονησία, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία και Νότιος Αφρική.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η χρήση ή η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη».

Οι ηγέτες της ομάδας των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών συμφώνησαν ακόμη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να επιταχυνθούν οι «πράσινες» μπίζνες. Ακόμη συμφώνησαν για την προσεκτική διαβάθμιση του ρυθμού της αύξησης των επιτοκίων για να αποφεύγονται δευτερογενείς επιπτώσεις και προειδοποίησαν για «αυξημένη αστάθεια» στις νομισματικές κινήσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το τμήμα του τελικού ανακοινωθέντος των ηγετών της G20 που συζητήθηκε περισσότερο κατά τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε σήμερα ο Ινδονήσιος πρόεδρος και κάλεσε όλες τις πλευρές να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: