Σύνοδος G20: Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ στις 14 Νοέμβρη

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ έχουν προηγηθεί επαφές με τηλεδιάσκεψη, με φόντο την ολομέτωπη ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, που υποστήριξε ακόμα ότι οι δύο πλευρές «θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα».

Από την άλλη ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με την Κίνα ώστε να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» και «εσφαλμένες εκτιμήσεις». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με τις ΗΠΑ, όμως το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των συμφερόντων της. Κάλεσε έτσι τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ως όπλα τα εμπορικά ζητήματα και να αναλάβουν «πραγματική δράση για να υπερασπιστούν τον ρόλο της οικονομίας της αγοράς».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...