Με διάφορες «προειδοποιήσεις» προς το Πεκίνο, μεταξύ άλλων για τη «στρατιωτικοποίηση» της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού και για τις «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και με αναφορές σε «ετοιμότητα» για «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αποτυπώνοντας τον εντεινόμενο ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, αλλά και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του για τους όρους της αντιπαράθεσης.
«Δεν επιδιώκουμε να “αποσυνδεθούμε” από την Κίνα. Επιδιώκουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο (“de-risk”) και να διαφοροποιήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναφέροντας ένα σχήμα που εκφράζει την προσπάθεια των ευρωατλαντικών μονοπωλίων να διατηρήσουν κερδοφόρες μπίζνες με το Πεκίνο, χωρίς να χάνουν θέσεις στον ανταγωνισμό των δύο πλευρών.
Εξίσου χαρακτηριστικά, λίγα 24ωρα αφού ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωναν – ενόψει και της Συνόδου – ότι η Κίνα είναι «ο μόνος μας ανταγωνιστής με την πρόθεση αλλά και αυξανόμενη ικανότητα να αναμορφώσει το διεθνές σύστημα», ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του G7 είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένα για «να αντισταθούμε μαζί στον οικονομικό καταναγκασμό και να αντιμετωπίσουμε τις επιβλαβείς πρακτικές».
Αντίστοιχα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ δήλωσε ότι «η Κίνα συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία. Είναι όλο και πιο αυταρχική στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».
Πάντως, στο ίδιο το ανακοινωθέν της Συνόδου, οι ηγέτες του G7 δηλώνουν «έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφερόμενοι και στη «σημασία του ειλικρινούς διαλόγου». Πρόσθεταν δε ότι «είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».
Την ίδια στιγμή, εξέφρασαν την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για τις «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Ουκρανία: Κλιμάκωση της σύγκρουσης με αποφάσεις για F-16 – «Προειδοποιεί» για «κολοσσιαίο κίνδυνο» η Μόσχα
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε από τη Σύνοδο ότι στηρίζει τα κοινά «συμμαχικά προγράμματα» εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε «δυτικού» τύπου μαχητικά αεροσκάφη και θα δώσει την έγκριση για εκπαίδευση σε F-16.
Πριν λίγες μέρες Βρετανία και Ολλανδία είχαν ανακοινώσει μια «διεθνή συμμαχία για αεροσκάφη», ενώ η Γαλλία και άλλα κράτη δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να ελπίζει πως θα επιτύχει τους στόχους της παρατείνοντας τη σύγκρουση, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, παρότι το Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στα προγράμματα εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω σχέδια αποτελούν μια απόφαση – «επένδυση» για το μέλλον, στο πλαίσιο της εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη.
Στη Χιροσίμα συναντήθηκαν και οι ηγέτες του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), μετά και από τη ματαίωση της επίσκεψης Μπάιντεν στην Αυστραλία, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής του σχήματος. Σε τελικό ανακοινωθέν οι τέσσερις ηγέτες δήλωσαν «σθεναρά ενάντιοι σε αποσταθεροποιητικές ή μονομερείς ενέργειες που θα επιδιώξουν να αλλάξουν το στάτους κβο με τη βία ή τον καταναγκασμό (…) Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για τη στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών, την επικίνδυνη χρήση της Ακτοφυλακής και των πολεμικών ναυτικών σκαφών, και τις προσπάθειες που εμποδίζουν τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης εξωχώριων πόρων».