Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας Ρίσι Σούνακ και ’Αντονι Αλμπανέζι θα συναντηθούν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον σε μία νέα σύνοδο της AUKUS (που συναποτελούν οι τρεις δυνάμεις), λίγα 24ωρα μετά και από τις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ότι «δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας».
Η σύνοδος πρόκειται να αποτελε΄σει βήμα κλιμάκωσης των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ σε Ινδικό και Ειρηνικό, καθώς σε αυτήν αναμένεται να παρουσιαστεί η συμφωνία για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας.
Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Σούνακ θα βρίσκεται την Δευτέρα στις ΗΠΑ «για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας».
Νωρίτερα, ο Αλμπανέζι είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί «σύντομα» με τον Μπάιντεν, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.
Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στο πλαίσιο αυτού που ο Άντονι Αλμπανέζι έχει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονταν παρασκηνιακά συνομιλίες σε βάθος ανάμεσα στην Καμπέρα, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απόκτηση από την Αυστραλία ευαίσθητων τεχνολογιών όσον αφορά την πυρηνική πρόωση.
Η Αυστραλία μέχρι σήμερα αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικές τεχνολογίες που συνδέονται με τα πυρηνικά υποβρύχια θα εξαχθούν από τα χρόνια του 1960, όταν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τη Βρετανία να κατασκευάσει δικά της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP