Tην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των κρατών – μελών της ΕΕ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού σηματοδοτούν οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες. Αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων.
«Πρέπει να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί η παροχή κάθε αναγκαίας στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων», αναφέρεται στο κείμενο Συμπερασμάτων. Προεξοφλείται δε ότι «η στρατιωτική υποστήριξη θα παρασχεθεί», με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει από τις πρώτες το σχετικό παράδειγμα, έχοντας στείλει αυτά τα δύο χρόνια χιλιάδες τόνους οπλισμού στην κυβέρνηση Ζελένσκι, μέχρι και πυρομαχικά με λευκό φώσφορο.
Επίσης το Ευρωπαϊκό συμβούλιο δηλώνει «την προσήλωσή του στην ασφάλειά του Ισραήλ» την ώρα που αυτό συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, προκαλώντας την απάντησή του, και απειλεί με γενικευμένο αιματοκύλισμα την περιοχή.
Ανακοινώνει ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων κατά του Ιράν. Χαρακτηριστικά, στα Συμπεράσματά του Το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι «καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και την προσήλωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα».
Καλεί δε «το Ιράν και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις, και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Επιβεβαιώνει εξάλλου ότι «η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε ό,τι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τους πυραύλους», ενώ ταυτόχρονα «διατηρεί ακέραιη τη δέσμευσή της να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή», κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, με αποστολή κι άλλων πολεμικών μέσων.
Θυμίζουμε ότι με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης (ασκεί τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ έχει στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» και ετοιμάζει την «Ψαρά») είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ερυθρά η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση που έκανε ποτέ η ΕΕ, η λεγόμενη «Ασπίδες».
Δεν παραλείπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βέβαια να επαναλάβει για άλλη μια φορά, στα λόγια, «τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τους εταίρους για τον χωρίς καθυστερήσεις τερματισμό της κρίσης στη Γάζα» και ότι «η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών».
Τέλος ζητά «να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο» και να προχωρήσει η «στήριξη» της ΕΕ στις «αδήριτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην ενίσχυση προς τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου» για να εξασφαλιστεί η «σταθερότητα» της χώρας, με το πρόσχημα της οποίας άλλωστε (και επισήμως για το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ) έχουν αναπτυχθεί εντός και πέριξ του Λιβάνου μια σειρά πολεμικά μέσα της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», με καπέλο την επιχείρηση «UNIFIL».