Έτοιμη να ριχτεί με νέα ορμή και μεγαλύτερη «αυτονομία» στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που κλιμακώνονται διαρκώς, δηλώνει η ΕΕ, εγκρίνοντας την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και τον συντονισμό της «ευρωπαϊκής Άμυνας», που πρότεινε πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν, για να χρηματοδοτηθούν με εκατοντάδες δισ. ευρώ τα πολεμοκάπηλα πλάνα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για τα οποία οι λαοί θα ματώσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Συγκεκριμένα, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του κάνει λόγο για μια πιο αυτόνομη και ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα, και με αναφορά στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών (2022) και τη Στρατηγική Πυξίδα, δεσμεύεται «να ενισχύσει την κυριαρχία της ΕΕ, μειώνοντας εξαρτήσεις και καλύπτοντας κρίσιμα κενά δυνατοτήτων, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακό».
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε άμεση κινητοποίηση πόρων και χρηματοδότησης, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας και την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο REARM Europe της Κομισιόν προβλέπει να δοθούν 800 δισ. ευρώ επιπλέον πολεμικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Από αυτά, τα 150 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια που θα πάρουν τα κράτη – μέλη για κοινές προμήθειες αμυντικών συστημάτων, όπως η αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, τα συστήματα πυροβολικού, οι πύραυλοι, τα πυρομαχικά, τα drones και άλλες στρατιωτικές ανάγκες.
Επίσης προβλέπεται να αξιοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς, παρότι δεν προβλέπεται από την Συνθήκη της ΕΕ.
Η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα. Όλα αυτά την ώρα που σε ισχύ θα είναι ο «πέλεκυς» του υπερβολικού ελλείμματος, οι κόφτες και οι «οροφές δαπανών» για καθετί που σχετίζεται με τις λαϊκές ανάγκες.
Στο κείμενο τονίζεται ακόμη πως «η συνεργασία με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη», με τα κράτη – μέλη να συντονίζονται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2025, ενώ η ΕΕ «ανοίγεται» και σε άλλους εταίρους.
Σημειώνεται τέλος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν τη «Λευκή Βίβλο» για την ευρωπαϊκή Άμυνα, στα τέλη του μήνα, που θα διευκολύνει και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 – 21 Μάρτη.
Παρά την προσπάθεια των ευρωατλαντικών επιτελείων να δώσουν τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» στις αποφάσεις αυτές, αξιοποιώντας και την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η στροφή στην πολεμική οικονομία και το όργιο των εξοπλισμών κάθε άλλο παρά μια «έκτακτη» συνθήκη είναι, όσο κι αν επιταχύνονται τώρα στο φόντο των προσπαθειών των ΗΠΑ να «κλείσουν» το μέτωπο της Ουκρανίας για πιο άμεση στροφή προς τον Ινδο-Ειρηνικό και τη μάχη με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία, επιχειρώντας στο πλαίσιο αυτό και να διασπάσουν τη συμμαχία Ρωσίας – Κίνας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και αναμενόταν η έκδοση κοινών συμπερασμάτων και για τα δύο θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ευρωπαϊκή άμυνα και Ουκρανία), λόγω της παζαριών και της αντίθεσης της Ουγγαρίας, το θέμα της στάσης απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο και ενδέχεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα να εκδώσει δήλωση για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως δεν θα υποστηρίζεται από όλα τα κράτη – μέλη.