Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων ομίλων είπαν ναι στο πιστοποιητικό Covid και όχι στην άρση πατεντών εμβολίων

Έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, 24-25 Μαΐου 2021 / Πηγή: EUROKINISSI EUROPEAN UNION)

Στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Πιστοποιητικού Covid από την 1η Ιουλίου συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό και στις Μεταφορές. Ταυτόχρονα λένε όχι στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια μιας και «η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19» όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα και απλά καταγράφεται η ευχή να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων. Αν και εκτίμησαν πως χρειάζεται επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις εντούτοις δεν γίνεται καν αναφορά στα συμπεράσματα για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας που ήταν υπό γενική κατάρρευση από τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Σε ότι αφορά το Πιστοποιητικό Covid οι διαφορές υποχώρησαν και επιτεύχθηκε συμβιβασμός. Τα συμπεράσματα αναφέρουν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Πιστοποιητικό και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επιπλέον με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων» και πρόσθεσε πως το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Για τις πατέντες των φαρμακοβιομηχανιών για τα εμβόλια τα Συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρουν πως «η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό».

Για να χρυσώσει κάπως το χάπι η ΕΕ θα δωρίσει θα δωρίσει σε φτωχότερες χώρες 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, δηλαδή διπλές δόσεις για 50 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Εμβολιασμοί σε ηλικίες 12-15 ετών

Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών. Ανέφερε ακόμα ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...