Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Μέσα σε «συνετό κλίμα» η συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις για να «τρέξει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020
Σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI)

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πρωτοβουλία της Αθήνας και της Λευκωσίας. Βασικό ζητούμενο είναι Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν το συντομότερο δυνατόν στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού για να «τρέξουν» ευρωατλαντικές διευθετήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας…

Προσερχόμενος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι θα …ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, Τονίζοντας εξάλλου πως «η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά», σημείωσε ότι «την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή – εφόσον συνεχιστεί – να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020
Σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI)

Πηγές από την γερμανική κυβέρνηση είχαν ξεκαθαρίζει προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ότι στη διάρκεια των εργασιών της δεν πρόκειται να συζητηθεί θέμα κυρώσεων κατά της Άγκυρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιο ζήτημα δεν έθεσαν ούτε η Αθήνα και η Λευκωσία στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων, που πάντα προετοιμάζει τις Συνόδους. Η ίδια πηγή σχολίαζε πως «ο καθένας γνωρίζει ότι συνομιλίες μπορεί να διεξαχθούν μόνο όταν επικρατεί ένα συνετό κλίμα. Αυτό συνεπάγεται να μην προκαλείς τον άλλο (…) όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις».

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της «Βαϊμάρης»

Χτες, από το Παρίσι όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των λεγόμενων χωρών της Βαϊμάρης, Γερμανία – Γαλλία – Πολωνία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια βδομάδα, και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ». Αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή, εξέφρασε την απογοήτευσή του που καθυστερεί η επόμενη φάση του παζαριού, καθώς «είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν».

Σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020
Σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI)

Γαλλία: Η Τουρκία προκαλεί

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί «η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και να επιστρέψει σε πνεύμα διαλόγου».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...