Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Κομισιόν
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με βασικό θέμα το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. ευρώ που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις για το ποια θα έχει τις λιγότερες ζημιές, οδήγησε στη μη λήψη μιας συγκεκριμένης πρότασης. Αντιθέσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση να είναι ή όχι κυρίως με επιχορηγήσεις αντί δανείων, ή φτηνό δανεισμό. «Έγινε μια πολύ θετική συζήτηση στη σημερινή Σύνοδο» σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης και πρόσθεσε πως όλοι οι ηγέτες ομόφωνα συμφωνήσαν στην ανάγκη για συντονισμένη απάντηση.

Στη συζήτηση υπήρξαν διαφωνίες ως προς το μέγεθος του πακέτου και την ισορροπία δανείων – επιχορηγήσεων, ωστόσο η πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «περνάμε σε νέα φάση, αυτή της διαπραγμάτευσης». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισήμανε στους ηγέτες της ΕΕ ότι «Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πηγή: skai.gr

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...