Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια για τη σχέση με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία

EUROKINISSI

Με τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου να μπαίνουν στο ζύγι της «συνολικής σχέσης» με το «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Οι εξελίξεις στις περιοχή και οι σχέσεις με την Τουρκία θα συζητηθούν στο σημερινό δείπνο. Σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων το «καλάθι» είναι μικρό, καθώς στόχος είναι να δοθεί «χώρος στη διπλωματία», όπως ονομάζουν τις διεργασίες που προχωράνε υπό ευρωατλαντική εποπτεία και οδηγούς σε επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των λαών της περιοχής.

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο», δήλωσε προσερχόμενη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα» σημείωσε.

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Για μέτρα κατά της Τουρκίας έκανε λόγο ο Αυστριακός Καγγελάριος, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι «η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Παρόλα αυτά, όμως, σε μια ένδειξη των μεγάλων και σύνθετων παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη, πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 δεν περιέχει ακόμα παράγραφο για την Τουρκία. Περιλαμβάνει ωστόσο περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Αλεξέι Ναβάλνι και ζητήματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ – Κίνας.

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη, μεταδίδει πως η Λευκωσία επιμένει να ασκήσει βέτο για τη λήψη απόφασης κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, εάν δεν υπάρξει αυστηρότητα και κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

Πηγή: 902.gr

Δείτε ακόμα...