Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σήμερα με ατζέντα το Μεταναστευτικό, την Ουκρανία και την Κίνα

EUROKINISSI

Με βασικό αντικείμενο την επικύρωση της νέας συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, αλλά και την τελική μορφή νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης η συνέχιση και εμβάθυνση της εμπλοκής της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η αναζήτηση ενιαίας στάσης στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Οι 27 καλούνται σήμερα να επικυρώσουν το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων. Με πρόφαση τη δήθεν εφαρμογή της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και του «Διεθνούς Δικαίου», οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών, χωρίς να αμφισβητούν το αντιδραστικό πλαίσιο που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασικές αρχές του συμφώνου, αφορούν τις αυξημένες κρατήσεις στα σύνορα και περιορισμούς στο δικαίωμα στο άσυλο,

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Εξάλλου, ένα από τα θέματα συζήτησης είναι το παζάρι για την τελική μορφή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, με «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, ματωμένα πλεονάσματα και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, για να θωρακίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση με την Κίνα, οι 27 αρχηγοί θα αναζητήσουν ένα συμβιβασμό με στόχο να εκφραστεί μία ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα, με δεδομένες τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις των αστικών τάξεων αρκετών χώρων με το κινέζικο κεφάλαιο.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομική κατάσταση, η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), που συνδέεται με τις προσπάθειες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για περαιτέρω διείσδυση σε αυτές τις αγορές, αλλά και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο. Το πρωί, θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...