Στην αποστολή πυρομαχικών και πυραύλων στο Κίεβο συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο για την επείγουσα παράδοση πυρομαχικών εδάφους-εδάφους και πυροβολικού στην Ουκρανία και, εφόσον ζητηθεί, πυραύλων» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Συμπεράσματα της Συνόδου για την Ουκρανία.
Η συμφωνία για την αποστολών κι άλλου οπλισμού στην κυβέρνηση Ζελένσκι ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά και εμπλέκει ακόμα περισσότερο και τη χώρας μας αφού σύμφωνα με τα Συμπεράσματα «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συμβάλουν στην κάλυψη των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας». Αναφέρει ακόμα πως ο στόχος είναι η «παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού με κοινή προσπάθεια εντός των επόμενων δώδεκα μηνών, με την επιφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών».
Δεν αποφασίστηκε κάτι νεότερο για οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία καθώς φαίνεται πως δεν έχουν γεφυρωθεί οι αντιθέσεις μεταξύ των χωρών μελών όπως διαφαίνεται και στα Συμπεράσματα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αποφασισμένη να διατηρήσει και να αυξήσει περαιτέρω τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω δυνητικών περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, και να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με τους εταίρους της για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών του πετρελαίου» αναφέρουν τα συμπεράσματα, ενώ αφήνονται αιχμές για μη αποτελεσματική εφαρμογή των μέχρι τώρα κυρώσεων.
Στο κείμενο αναφέρεται πως «είναι σημαντικό και επειγόντως απαραίτητο να ενισχυθούν οι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι δε σταθερά προσηλωμένο στην αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της καταστρατήγησής τους σε τρίτες χώρες και από τρίτες χώρες».
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Μολδαβία με την επισήμανση πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να παρέχει κάθε αναγκαία στήριξη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».
Η Σύνοδος καταδικάζει το Ιράν και τη Λευκορωσία για «τη συνεχιζόμενη στρατιωτική στήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας» και «καλεί δε μετ’ επιτάσεως όλες τις χώρες να μην παρέχουν υλική ή άλλη στήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας». Ωστόσο αποφεύγεται κάθε αναφορά στην Κίνα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εξοπλίζει τη Μόσχα.