Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ξεκινάει σήμερα εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων

Διυλιστήρια έξω από τη Βουδαπέστη της Ουγγρικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών "MOL"
Φώτο Αρχείου / Διυλιστήρια έξω από τη Βουδαπέστη της Ουγγρικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών “MOL”

Εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων για τα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η πρόταση που έπεσε στο «τραπέζι» από τους ευρωενωσιακούς «θεσμούς» και την γαλλική προεδρία προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης (αφορά τα 2/3 των εισαγωγών), ως το τέλος της χρονιάς, ενώ θα εξαιρεθεί το πετρέλαιο που μεταφέρει μέσω του ρωσικού αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Το βράδυ της Κυριακής οι αντιπρόσωποι των «27» δεν ήρθαν σε συμφωνία επί αυτής της πρότασης. Πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει μια νέα προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο, θα «ξεμπλοκάρει» το νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, «τρέχει» ο συνολικότερος ενεργειακός σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα της ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία, ο οποίος εξειδικεύτηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα «RePowerEU», το οποίο ακολουθεί τον ίδιο ακριβώς δρόμο που έχει εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει γιγαντώσει την ενεργειακή φτώχεια: Μεγέθυνση των ΑΠΕ με μεγάλες επιδοτήσεις στα «πράσινα» αρπακτικά, αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικάνικο LNG και μείωση της κατανάλωσης για τον λαό.

Η «ατζέντα» της Συνόδου περιλαμβάνει επίσης την χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας στην Ουκρανία, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας όπου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θέλουν να πρωτοστατήσουν στο φαγοπότι, το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ευρωενωσιακής άμυνας. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...