Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Νήσων του Ειρηνικού: Από σήμερα η διήμερη Σύνοδος στην Ουάσιγκτον

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει σήμερα και αύριο στον Λευκό Οίκο την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Νησιών του Ειρηνικού, καθώς κλιμακώνονται οι προσπάθειες του αμερικανικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει τις γεωπολιτικές του συμμαχίες απέναντι στην Κίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, «η Σύνοδος θα αποτυπώσει τη διευρυνόμενη, όλο και πιο βαθιά συνεργασία μας σε κρίσιμα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη, η θαλάσσια ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συνεχίζει τη νέα της περιοδεία στον Ειρηνικό, όπου μετά το Τόκιο θα βρεθεί και στη Σεούλ.

Στην ιαπωνική πρωτεύουσα η Χάρις δήλωσε ότι «η συμμαχία ΗΠΑ – Ιαπωνίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό», ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν ξανά τις κοινές τους προσπάθειες για «να προωθήσουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Η Χάρις «επιβεβαίωσε την ατσάλινη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας, όπως και της Ταϊβάν».

Χτες έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα της Χάρις στην Κορεατική Χερσόνησο θα περιλαμβάνει και επίσκεψη αύριο Πέμπτη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει Βόρεια και Νότια Κορέα. Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει «τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» εγείρει η Βόρεια Κορέα, σχολίασε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ η Χάρις θα τιμήσει την «κοινή θυσία» δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Κορεατών που σκοτώθηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του λαού της χερσονήσου.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επιδιώκουν αναβάθμιση και συνεργασιών τους τις οποίες τα τελευταία χρόνια «δοκιμάζει» η γοργή ανέλιξη της Κίνας, π.χ. στις σχέσεις τους με το Πακιστάν. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Πακιστανό ομόλογό του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, στον οποίο τόνισε ότι «είμαστε παρόντες για το Πακιστάν» και ότι η Ουάσιγκτον θα συμβάλει στην «ανοικοδόμησή» του, μετά και τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν πάνω από το 1/3 της πακιστανικής επικράτειας. Επιπλέον, ο Μπλίνκεν κάλεσε το Πακιστάν να τηρήσει «υπεύθυνη σχέση» απέναντι στην Ινδία.

Επί πρωθυπουργίας Ιμράν Καν το Ισλαμαμπάντ προέταξε τη γοργή ανάπτυξη των σχέσεών του και με το Πεκίνο, συμμετέχοντας σε μια σειρά κοινές πρωτοβουλίες, π.χ. το νέο 6μερές σχήμα που στήθηκε στην περιοχή «για τη στήριξη του Αφγανιστάν». Την άνοιξη η κυβέρνηση Καν «έπεσε», μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής την οποία στήριξαν και πρώην εταίροι της, ενώ το κόμμα του Καν κατήγγειλε «συνωμοσία από το εξωτερικό». Στην εξουσία επανήλθαν το για πολλά χρόνια κυβερνών κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ενωσης και η οικογένεια Σαρίφ, που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη πολύπλευρων δεσμών με τις ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να λείπουν διαφωνίες και αντιθέσεις.

Δείτε ακόμα...