Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η μετάβαση στην «πολεμική οικονομία» αλλά και τα παζάρια για τα αξιώματα

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ, Δεκέμβρης 2023
Φωτό αρχείου

Μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούνται να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ αλλά και να καθορίσουν τη λεγόμενη Στρατηγική Ατζέντα, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, η πρώτη από τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ είναι η άμυνά της. Καθώς το μπλοκ των «27» κάνει όλο και πιο αποφασιστικά βήματα προς τη μετάβαση σε μια «πολεμική οικονομία», το προσχέδιο βάζει σε προτεραιότητα τη «διασφάλιση της κυριαρχίας και της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο στρατηγικό/γεωπολιτικό/πολυπολικό πλαίσιο», με την «κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για τη διασφάλιση της αμυντικής ετοιμότητας, της ικανότητας δράσης και της ασφάλειας».

Καλεί μάλιστα σε «σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και των επενδύσεων», όπως και την «αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και βελτίωση της πρόσβασης στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ εστιάζει στο ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της μετάβασης. Το σχέδιο περιλαμβάνει «ένα νέο αμυντικό ταμείο για τα ευρωπαϊκά έργα». Ειδικά για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων φαίνεται από τα δημοσιεύματα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εργάζονται ήδη για να τροποποιήσουν τους κανόνες της, ώστε να ξεκλειδωθεί η χορήγηση δανείων για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Αναφέρεται επίσης το ενδεχόμενο «ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων». Όπως σημειώνεται, «η νέα χρηματοδότηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκά εμβληματικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ασπίδας αεράμυνας της ΕΕ ή της ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας».

Στα κομβικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν την πολιτική της ΕΕ τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνεται ακόμα η στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου, που χαρακτηρίζεται «πρωταρχικής σημασίας», καθώς «η κινητοποίηση της οικονομίας της ΕΕ για προσπάθειες εν καιρώ πολέμου ήταν προς όφελος τόσο της Ουκρανίας όσο και της ΕΕ».

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενη στρατηγική ατζέντα (2019-2024), η οποία θυμίζουμε ότι έθετε διακηρυκτικά ως προτεραιότητες κατά σειρά την «προστασία των πολιτών και των ελευθεριών», την «ανάπτυξη μιας ισχυρής και ζωντανής οικονομικής βάσης», την «οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης» και την «προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στην παγκόσμια σκηνή».

Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ουκρανία

Η Σύνοδος ξεκίνησε με θέμα την Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση επιτόπου, αλλά και να λάβουμε υπόψη ορισμένα επιτεύγματα από την τελευταία μας συνάντηση», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην καθιερωμένη επιστολή-πρόσκληση προς τους 27 ηγέτες. Κατά τη συνάντηση, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της ΕΕ και του Κιέβου, η οποία περικλείει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ έναντι της Ουκρανίας, όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, την οικονομική υποστήριξη και την ανασυγκρότησή της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει να εντατικοποιηθεί η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. «Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και πύραυλοι χρειάζονται επειγόντως για την προστασία του πληθυσμού της Ουκρανίας και των ζωτικών ενεργειακών υποδομών», αναφέρεται στο Σχέδιο Συμπερασμάτων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, επίσης, να τονίσουν ότι προκειμένου να βοηθήσει καλύτερα στην κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine)».

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό των προσώπων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, στη Σύνοδο θα τεθεί προς επικύρωση η άτυπη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων η οποία προβλέπει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα να καταλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης και την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, ως ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...