Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Την Παρασκευή η «ενημέρωση» για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλε αίτημα να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα προς ενημέρωση και όχι για τη λήψη αποφάσεων περί κυρώσεων, γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από τους ομολόγους του για οποιοδήποτε άλλη συζήτηση στην παρούσα φάση τουλάχιστον.

Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου» χωρίς να θέτει θέμα κυρώσεων. Αν και δήλωσε πως «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά», εντούτοις θεωρεί ότι δεν είναι της ώρας μια συζήτηση περί κυρώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν ανέφερε ότι η συζήτηση για την Τουρκία θα γίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την εξωτερική πολιτική. «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων», ανέφερε.

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας δήλωσαν ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την ΕΕ με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά της δίνουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο ίδιος δήλωσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η ΕΕ θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει: «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Η ΕΕ δίνει και άλλο χρόνο στην Τουρκία να κάνει τα «παιχνίδια» της στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να μη διαταραχθεί το «κλίμα διαλόγου» για την προώθηση των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...