Σύνοδος Ουκρανίας – ΕΕ: «Ψηλά» στην ατζέντα φυσικό αέριο και Nord Stream 2

Ευρωπαϊκή Ένωση - Ουκρανία

Με ιδιαίτερα «καυτά θέματα», όπως η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream2 ξεκινά την σήμερα στο Κίεβο η 23η Σύνοδος Ουκρανίας- ΕΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Σύνοδος διεξάγεται την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ένα κακό νέο για το Κίεβο που επιθυμεί να αποτρέψει τη λειτουργία του Nord Stream2, ενός αγωγού που μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο αγωγός αυτός θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

Ο αγωγός αυτός κινδυνεύει να στερήσει από την Ουκρανία, σύμμαχο της ΕΕ, τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δολάρια που κέρδιζε από τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της. Η προεδρία της Ουκρανίας έχει τονίσει ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» για να εμποδίσει τη λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος αναμένει ακόμη το πράσινο φως της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.

Η Μέρκελ δηλώνει ότι έχει εγγυήσεις από τη Ρωσία ότι θα παρατείνει το συμβόλαιο που έχει συνάψει με την Ουκρανία για τη διέλευση αερίου πέραν του 2024 και κατά συνέπεια θα διασφαλιστούν τα έσοδα της χώρας, που είναι μεταξύ των πιο φτωχών στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογραμμίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτεραιότητά του είναι να μην «φέρει σε δύσκολη θέση» την Ουκρανία, αλλά να είναι «ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος» της Ευρώπης στο θέμα της ενέργειας.

Η Ρωσία αρνείται ότι ευθύνεται για τη μεγάλη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου προκειμένου να κερδίσει περισσότερα συμβόλαια ή για να επιταχύνει την έναρξης της λειτουργίας του Nord Sream 2.

Πηγή: CNN.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...