Βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, αποτελεί η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας,στην Πράγα. Στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου θα βρεθεί το αίτημα ορισμένων εκ των μελών της, ανάμεσά τους και η Γαλλία, να δοθεί πλέον η δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από το ΝΑΤΟ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο το θέμα αυτό, καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά, κυρίως σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε θετικός, αλλά πολλές χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές, καθώς η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι αυτό θα σημαίνει απευθείας αντιπαράθεση.
«Έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα. «Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (… ) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Όμως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (… ) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά»,
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη από το Βερολίνο ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους.
«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στη χρήση κατά του ρωσικού εδάφους γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο.
«Οι ιδέες του προέδρου Μακρόν θα βοηθήσουν τους συμμάχους» που θεωρούν ότι οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να εξαφανισθούν, δήλωσε διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άφησε ωστόσο περιθώρια για αλλαγή της στάσης της χώρας του: «Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα προσαρμόσουν τη βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου της Μολδαβίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP