Σύνοδος ΥΠΕΞ G7: Στο επίκεντρο οι ανταγωνισμοί με Ρωσία και Κίνα

G7 Ταορμίνα
Φώτο Αρχείου: Σύνοδος Κορυφής G7 / Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), στο επίκεντρο της οποίας ήταν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην ανακοίνωσή τους, έκτασης 12.400 λέξεων, οι υπουργοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία και απειλεί την Ουκρανία, ενώ η Κίνα από την άλλη παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ της για να εκφοβίζει άλλες χώρες. Δεν γίνεται ωστόσο λόγος για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να ανησυχήσουν τους προέδρους των δύο χωρών, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ.

Η G7 αναφέρει ότι θα ενισχύσει τις συλλογικές προσπάθειές της για να σταματήσει τις «πολιτικές οικονομικού εξαναγκασμού» του Πεκίνου και για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Ρωσίας.

Αναφορικά με την Ταϊβάν, οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι στηρίζουν τη συμμετοχή της στα φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εξέφρασαν ανησυχίες για τυχόν «μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση» στο Στενό της Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί το νησί δικό της έδαφος και αντιτίθεται στην επίσημη εκπροσώπησή του σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Ανησυχούμε πολύ ότι (……) η ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας θα συνεχιστεί (……) Αυτό περιλαμβάνει τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την παρανόμως προσαρτηθείσα Κριμαία, τις κακόβουλες ενέργειές της με στόχο την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων άλλων χωρών, την κακόβουλη δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο και τη χρήση παραφληροφόρησης» πρόσθεσαν.

Έκαναν επίσης έκκληση στο Ιράν να απελευθερώσει τους πολίτες που κρατά «αυθαίρετα».

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι ΥΠΕΞ από Ινδία, Ν. Κορέα, Αυστραλία και Ν. Αφρική.

Δείτε ακόμα...