Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: «Παρών» σε κάθε ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ / Απρίλιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi / ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Η Ελληνική Κυβέρνηση πάει στη Ρίγα με δηλωμένη τη διάθεση να ανταποκριθεί στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Το «παρών» σε κάθε ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά ετοιμάζεται για μία ακόμα φορά να δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Θυμίζουμε ότι πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής της εμπλοκής, που στηρίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, σε άρθρο του στο «Euro2day» και στους «NY Times» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σημείωσε: «Το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται, και μάλιστα ραγδαία. Από τη μια πλευρά, οι συσχετισμοί αλλάζουν. Οι ΗΠΑ δίνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος στον Ινδο-Ειρηνικό, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον τους εκτός Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της. Νέοι παγκόσμιοι “παίκτες”, όπως η Κίνα και η Ινδία, κάνουν την εμφάνισή τους στη Μεσόγειο. Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές στη Μέση Ανατολή εξαφανίζονται, ιδιαίτερα μετά τις συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. Από την άλλη πλευρά, τόσο η χώρα μας όσο και το σύνολο των χωρών της περιοχής μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις από μια αναθεωρητική Τουρκία».

Και με φόντο αυτά, διαβεβαίωσε πως ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός μπορεί να «ακουμπήσει» στην Ελλάδα, αφού «η πολιτική της Ελλάδας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα (…) Η χώρα μας αποκτά λόγο και ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Παρέπεμψε δε, για του λόγου το αληθές, στην οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, με το ανάλογο «τσεκούρωμα» στα κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και στις στρατιωτικές συμφωνίες «τόσο με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όσο και με νέους εταίρους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιέχει και αμυντική διάσταση». Οι συμφωνίες αυτές «ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή άμυνα και τον διατλαντικό δεσμό», πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στη βάση «πέντε εξίσου σημαντικών ομόκεντρων κύκλων», με «κέντρο» τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: Τη συμβολή στα σχέδια για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αλλά και τη συμβολή σε μέτωπα όπως η Ουκρανία, η Γεωργία κ.ο.κ., τα ΝΑΤΟικά σχέδια και οι σχετικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, η «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτ. Βαλκανίων και βέβαια η επένδυση «στην ειδική, πλέον, σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχέση η οποία, μετά και την πρόσφατη Συμφωνία, έχει περάσει σε μια νέα, μοναδική εποχή αρμονίας και στρατηγικού διαλόγου».

Δείτε ακόμα...