Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της «ανησυχητικής κατάστασης»

Συμμετοχή ΥΠΕΞ Ν.Δένδια στη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ στη Ρίγα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤEΡΙΚΩΝ / EUROKINISSI)
Συμμετοχή ΥΠΕΞ Ν.Δένδια στη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ στη Ρίγα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤEΡΙΚΩΝ / EUROKINISSI)

Κι άλλο λάδι στη φωτιά της «ανησυχητικής κατάστασης» στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια, ρίχνουν οι Υπουργοί από τη Ρίγα της Λετονίας όπου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ.

Για την Ουκρανία, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ σε μια κοινή συνεδρίαση με τους ομολόγους τους από Γεωργία και Ουκρανία, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «συνεχιζόμενες επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον των γειτόνων της» και να επαναλαμβάνει πως «οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα θα είχε υψηλό τίμημα και θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία».

Σημείωσε ακόμη με νόημα πως «η Γεωργία και η Ουκρανία είναι μακροχρόνιοι και στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», με συμβολή στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί πως το Κίεβο ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, γιατί «ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ενεργώντας με συντονισμένο τρόπο, μπορούμε να αποτρέψουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και να τον ωθήσουμε να μην επιλέξει το χειρότερο σενάριο το οποίο θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση».

Με το βλέμμα στα Δυτικά Βαλκάνια

Τελευταία θέμα στη Σύνοδο ήταν η «σταθερότητα και ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια» – με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ και των ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε πως το τελευταίο διάστημα «είδαμε την ένταση να αυξάνεται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Με πιο επιθετική ρητορική, παγωμένες μεταρρυθμίσεις και ξένους παράγοντες που εργάζονται για να υπονομεύσουν την πρόοδο».

Προειδοποίησε μάλιστα τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή – Ρωσία και Κίνα – ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προωθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία» – όπως βαφτίζονται τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» που ρίχνουν λάδι στη φωτιά – και ότι οι υπουργοί «συμφωνήσαμε για τη σημασία της παρουσίας μας, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής μας της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και των γραφείων μας στο Σαράγεβο και στο Βελιγράδι», σε συνεργασία με την ΕΕ.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση, που συνυπογράφει τις εν λόγω επικίνδυνες αποφάσεις, αρκέστηκε διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, χτες, να μιλήσει για «ενδιαφέρουσα συνάντηση» για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων.

Έτοιμη για αποστολή στο Σαχέλ η κυβέρνηση

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε, επίσης σε χτεσινοβραδινή συνάντηση υπό την προεδρία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για το Σαχέλ με τη συμμετοχή χωρών που έχουν διπλωματική παρουσία στην περιοχή, σημειώνοντας πως «θα συζητήσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζει η υποσαχάρια Αφρική για την Ευρώπη και το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα (…) που εκπηγάζουν από αυτή την περιοχή».

Οι δηλώσεις Δένδια έρχονται μια μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, στην οποία σημείωνε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως «δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα»

Δείτε ακόμα...