Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

EUROKINISSI

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες, που προκαλούν οι μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας αναφορικά με το ζήτημα, που άπτεται των ζωτικών συμφερόντων των αστικών τάξεων ορισμένων κρατών-μελών, ειδικά στον τομέα της ενέργειας .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία εξακολούθησε να μπλοκάρει την ομοφωνία, θέτοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με το «χρόνο και τα χρήματα» που θα χρειαστεί για την προετοιμασία της αναφορικά με την κατασκευή διυλιστηρίων και δεξαμενών αποθήκευσης καθώς και για την αγορά πετρελαίου από άλλες πηγές, που θα είναι ακριβότερο από το ρωσικό.

Ενδεικτική της σοβαρής δυσκολίας που υπάρχει στην επίτευξη συμφωνίας, ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για το πότε προβλέπει ότι αυτή θα επέλθει: «Ελπίζω ότι (αυτή η κατάσταση) δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά δεν μπορώ να πω αν η συμφωνία είναι ζήτημα μίας εβδομάδας ή δύο», είπε.

Πάντως ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι 27 υπουργοί ενέκριναν την εκταμίευση 500 εκατομμύρια ευρώ για επιπλέον όπλα στην Ουκρανια, καθώς και σχέδιο για την μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστεί η «παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισ. ευρώ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...