Σύνοδος ΥΠΕΞ της G 20: Διακρίθηκαν ξεκάθαρα τα δυο βασικά «στρατόπεδα», «Δύσης» και Κίνας – Ρωσίας

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε χθες η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 στην Ινδία, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα παγκοσμίως, που εντείνονται με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη σύνοδο διακρίθηκαν ξεκάθαρα τα δυο βασικά «στρατόπεδα», της «Δύσης» από τη μια και των Κίνα – Ρωσίας από την άλλη, οι οποίες εμφανίστηκαν πιο έντονα σε κοινή γραμμή, μετά και την πρόσφατη «ειρηνευτική» πρόταση του Πεκίνου για την Ουκρανία. Μάλιστα Κίνα και Ρωσία ήταν τα μόνα μέλη της συνόδου, που απέρριψαν τη φράση «πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση (των ρωσικών στρατευμάτων) από το έδαφος της Ουκρανίας».

Όπως δήλωσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για την έκδοση κοινής δήλωσης, λόγω των «διαφορετικών απόψεών» τους για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κι επιπλέον «διάφορα μέρη είχαν διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα».

Μεταξύ άλλων η Ρωσία επέμεινε να περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν η ανάγκη να διεξαχθεί «αμερόληπτη έρευνα» για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς αερίου Nord Stream 1 και 2 για τις οποίες έχει κατηγορήσει τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η επίδραση αυτής της σύγκρουσης στις χώρες που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού είναι επιζήμια, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «ο παγκόσμιος νότος χρειάζεται ακόμα βοήθεια». Η Ινδία, φετινή οικοδέσποινα της συνόδου, δεν έχει καταγγείλει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ διπλωματικής λύσης και έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αντονι Μπλίνκεν, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι «χωρίς ντροπή ενταφιάζει την συμφωνία για τα σιτηρά» και ζήτησε πλήρη απεμπλοκή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τις κυρώσεις.

Δεκάλεπτη συνάντηση «στο πόδι» είχαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο περιθώριο της συνόδου και ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να στηρίξει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσο καιρό χρειαστεί.

Ρωσία και Κίνα εμφανίστηκαν σαν ένα μπλοκ και μάλιστα οι ΥΠΕΞ τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου και κατηγόρησαν τα κράτη της Δύσης ότι χρησιμοποιούν «τον εκβιασμό και τις απειλές» για να επιβάλλουν τις απόψεις τους σε άλλα κράτη.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος Τσιν Γκανγκ «ομόφωνα απέρριψαν τις απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και επιβολής μονομερών προσεγγίσεων μέσω του εκβιασμού και των απειλών», ανέφερε η ρωσική διπλωματία.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση σχετικά με τη γρήγορη εξέλιξη του διμερούς πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας Μόσχας και Πεκίνου.

Επίσης μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη θέσης της κινεζικής διπλωματίας σχετικά με πολιτική διευθέτηση. Την προηγούμενη Παρασκευή το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο 12 σημείων, στο οποίο ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...