Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο «αν η διπλωματία αποτύχει»

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Συμβούλιο), πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε μπροστά τις πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυτικούς και τη Ρωσία που θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα:

– Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου αντιπροσωπείες των ΗΠΑ – με επικεφαλής την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν – και της Ρωσίας – με επικεφαλής τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ – θα συναντηθούν στη Γενεύη.

– Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες θα γίνει ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων.

– Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της τηλεσυνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι στις διαβουλεύσεις με Ρωσία θα μπουν στο τραπέζι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε τη Μόσχα για διάλογο, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ «διατίθεται να ακούσει τις ανησυχίες της», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τις αποφάσεις του θα τις πάρει έχοντας υπόψη και τις θέσεις της Ουκρανίας, αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών της περιοχής, συγκεκριμένα των Γεωργία, Μολδαβία, Φιλανδία, Σουηδία, με τις οποίες όπως είπε είναι σε συνεννοήσεις.

Σημείωσε ακόμα την απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο στην περίπτωση που «η διπλωματία αποτύχει», όπως είπε, παραπέμποντας ευθέως στην ανάπτυξη αμερικανονατοικων δυνάμεων όλα αυτά τα χρόνια στη Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, και την Ανατολική Ευρώπη, την οποία και παρουσίασε ως απάντηση στις ενέργειας της Μόσχας το 2014, κατηγορώντας την και για αντίστοιχη ανάπτυξη δυνάμεων σήμερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Είπε εξάλλου ότι όλες οι χώρες, άρα και η Ουκρανία, «έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τις συμμαχίες τους», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη ήταν αναγκαία για την εδραίωση, τάχα, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή…

Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβαση του ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, στο πλαίσιο της λεγόμενης διττής προσέγγισης, μαζί δηλαδή με την άσκηση πίεσης με στρατιωτικά και άλλα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό «καλωσόρισε» την σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές είπε πως «στον διάλογο αυτό θα πρέπει να τονιστούν εξ’ αρχής οι θέσεις μας», οι θέσεις δηλαδή του ΝΑΤΟ, οι οποίες τάχα «βασίζονται στις κοινές αρχές και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, έβαλε ως «βασική αρχή» την «καταδίκη οποιασδήποτε παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», μια αρχή που όπως είπε «οφείλουν να σέβονται οι Νατοϊκοί σύμμαχοι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς και οι χώρες με εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ και ειδικά η Ουκρανία που ζητά διεθνή αλληλεγγύη». Τοποθέτηση στο φόντο των πολυεπίπεδων σχέσεων -και στρατιωτικών – που αναπτύσσει το Κίεβο με την Άγκυρα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...