Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία – Αποφάσεις κατά Ρωσίας και Κίνας – Αλληλεγγύη στην Τουρκία

EUROKINISSI

Με συζητήσεις και νέες αποφάσεις εναντίον Ρωσίας και Κίνας διεξάγεται από σήμερα στο Βουκουρέστι η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και θα την βοηθήσουν να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της.

Τα διαβούλια ξεκίνησαν ουσιαστικά νωρίς σήμερα το πρωί με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ να εμφανίζεται στο Aspen – GMF Bucharest Forum διακηρύσσοντας εκεί ότι ήδη «παρέχουμε άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία», ακόμα κι αν αναγνώρισε ότι λόγω των συνεπειών του πολέμου «αυτές είναι επίσης δύσκολες στιγμές και για εμάς, στην υπόλοιπη Ευρώπη, και πολλούς άλλους σε όλο τον κόσμο, που αντιμετωπίζουμε μια οδυνηρή κρίση κόστους ζωής. Πράγματι, όλοι πληρώνουμε ένα τίμημα», είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Κάνοντας μια αναδρομή στην στρατιωτική βοήθεια που σχεδόν μια δεκαετία τώρα παρέχει το ΝΑΤΟ στις κυβερνήσεις του Κιέβου, είπε ότι ο ίδιος ήταν στην Δυτική Ουκρανία το 2014 και είδε εκεί «καναδικά στρατεύματα, βρετανικά στρατεύματα και αμερικανικά στρατεύματα να εκπαιδεύουν ουκρανικά. Έτσι, όταν έγινε η εισβολή τον Φεβρουάριο φέτος, σε σύγκριση με το 2014 τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένα. Πολύ περισσότερα, πολύ καλύτερα εξοπλισμένα, και πολύ καλύτερα διοικούμενα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι σε θέση να αντεπιτεθούν. Η εταιρική σχέση (ΝΑΤΟ – Ουκρανίας), η υποστήριξη που παρείχαν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, η εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη και εξαιρετικά σημαντική», υπογράμμισε. Αργότερα ο Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του στον Τύπο, μίλησε για «δεσμεύσεις» που αναλήφθηκαν για παροχή, ως άμεση βοήθεια στην Ουκρανία, καυσίμων και γεννητριών και επιβεβαίωσε ότι γίνεται συζήτηση για παραχώρηση Patriot.

Όσον αφορά στην Κίνα σημείωσε ότι «εντείνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της και αυξάνει την παρουσία της από Αρκτική ως Δυτικά Βαλκάνια και Αφρική, από το διάστημα ως τον κυβερνοχώρο». Είπε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε «την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο» και αυτό «θα πρέπει επίσης να μας οδηγήσει να αξιολογήσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά κράτη», σημειώνοντας ότι «εξαρτόμαστε από την Κίνα για ορισμένα βασικά συστατικά και υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών σπάνιων γαιών, καθώς και για πολλές από τις αλυσίδες εφοδιασμού μας».

Επέμεινε, δε, ότι η Κίνα προσπαθεί «να αυξήσει την παρουσία της εντός της Ευρώπης», μεταξύ άλλων «με την προσπάθεια ελέγχου υποδομών ζωτικής σημασίας». Έφερε για παράδειγμα τα δίκτυα 5G. Εκανε σαφές ότι τέτοιες αποφάσεις (ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα αναπτύξει τέτοια δίκτυα) δεν είναι απλά «οικονομικές, εμπορικές αποφάσεις», «αλλά έχουν άμεσες συνέπειες στην ασφάλειά μας. Επομένως, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις πτυχές ασφάλειας αυτών των οικονομικών αποφάσεων».

Λίγο αργότερα ανοίγοντας την καθαυτό υπουργική Σύνοδο τόνισε ότι τα κράτη μέλη «θα συνεχίσουν να παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία». Θύμισε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, διπλασίασε τον αριθμό των Συγκροτημάτων Μάχης του (από 4 σε 8, ο ένας, στη Βουλγαρία, με ενταγμένο εκεί ελληνικό τμήμα, όλοι παραταγμένοι στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), ενώ έβαλε ξανά πρόταγμα στους υπουργούς και ευρύτερα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών «να παρέχουν περισσότερη αεράμυνα» στο Κίεβο, μια συζήτηση που πιάνει και τα ελληνικά τέτοια συστήματα.

Αμερικανοί στρατιώτες παρελαύνουν μετά από επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, στις 11 Φεβρουαρίου 2022 στο Mihail Kogalniceanu, στη Ρουμανία / Πηγή: nato.int

Βέβαια, καθώς στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι, παρέχοντάς τα σωρηδόν στον Ζελένσκι, ξεμένουν οι ίδιοι από κρίσιμα τέτοια συστήματα, ο Στόλτενμπεργκ επέλεξε στην παρούσα φάση να το στρογγυλέψει κάπως λέγοντας, πως χρειάζεται επίσης «να διασφαλιστεί ότι αυτά τα συστήματα που έχουμε ήδη παράσχει λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουμε ανταλλακτικά και πυρομαχικά. Επομένως, δεν πρόκειται μόνο για την προσθήκη περισσότερων όπλων, αλλά και για τη διασφάλιση ότι τα όπλα που έχουν ήδη παρασχεθεί από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων και drones».

Ακολούθησαν συναντήσεις του Στόλτενμπεργκ με τους υπουργούς Εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας, με τον γγ να υποστηρίζει ότι «η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αλλάζει το παιχνίδι για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Θα τους κάνει πιο ασφαλείς, τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή».

Είχε εξάλλου διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, στον οποίο δήλωσε «εξαιρετικά ευγνώμων για την ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ: στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη και ό,τι κάνετε για να βοηθήσετε τους Ουκρανούς».

Κοινή δήλωση – πολεμικό ανακοινωθέν

Σε αυτή την Βάση η Σύνοδος ήδη από σήμερα κατέληξε σε κοινή Δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, όπου πέραν των μύδρων τους κατά της Μόσχας, καταδικάζουν «επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Επαναλαμβάνουν ότι θα συνεχίσουν και θα ενισχύσουν «περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία» «για όσο διάστημα χρειαστεί», «θα βοηθήσουν την Ουκρανία καθώς επισκευάζει την ενεργειακή της υποδομή και προστατεύει τον λαό της από πυραυλικές επιθέσεις», αλλά και «στο μονοπάτι της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων» «να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα» (με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα), θα συνεχίσουν επίσης να ενισχύουν τη «συνεργασία» τους με την Ουκρανία «καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», ρίχνοντας βασικά κι άλλο λάδι στην φωτιά της κόντρας με τη Ρωσία.

Παραπέρα, καθώς σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, και ακριβώς στο πλαίσιο εγκόλπωσης «εταίρων» στα ευρωατλαντικά προτάγματα, έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών από Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Μολδαβία, στη Δήλωση χαρακτηρίζουν Δυτικά Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα ως «στρατηγικής σημασίας» ζώνες για τη Συμμαχία, τονίζοντας ότι «ενισχύει την εξατομικευμένη υποστήριξή της» προς τους εταίρους της στην περιοχή. Επαναλαμβάνουν, εξάλλου, τη «δέσμευσή» τους στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που έλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τις Γεωργία και Ουκρανία.

«Συμμαχική αλληλεγγύη» στην Τουρκία

Τέλος, καταδικάζουν «την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις». Επίθεση που έδωσε πρόσχημα για νέες αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις της γείτονα σε Συρία και Ιράκ, για τις οποίες δεν αναφέρεται λέξη στα κείμενα της Συνόδου.

«Αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από αυταρχικούς παράγοντες και στρατηγικούς ανταγωνιστές από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με τη Στρατηγική Αντίληψη, εφαρμόζουμε μια νέα βάση για την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση ενισχύοντάς την σημαντικά και αναπτύσσοντας περαιτέρω όλο το φάσμα ισχυρών, ετοιμοπόλεμων δυνάμεων και δυνατοτήτων» καταλήγει η κοινή δήλωση εν είδη πολεμικού ανακοινωθέντος.

Δείτε ακόμα...