Σύνοδος υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Συσκότιση για τα νοικοκυριά και μέτρα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

EUROKINISSI

Σε συμβιβαστική συμφωνία για έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τίθενται σε εφαρμογή από 1-12-2022 έως και 31-12-2023, κατέληξαν σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο.

Πρόκειται για ένα μείγμα στην κατεύθυνση της πρότασης της Κομισιόν.

Από τη μια, το μείγμα αυτό επιβάλλει μπλακάουτ στις ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση και ρεύμα τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές έχουν ανέβει πολύ λόγω ζήτησης. Ουσιαστικά, τις συγκεκριμένες ώρες της μέρας επιδιώκουν να μειώσουν τη ζήτηση για να συγκρατήσουν τιμές και όγκο κατανάλωσης, φορτώνοντας και έτσι τα σπασμένα στους λαούς για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Από την άλλη, με μια σειρά «ρυθμίσεων» στην αγορά, επιχειρούν να «ανακατανείμουν» ανάμεσα στους ομίλους τα τεράστια κέρδη των παραγωγών Ενέργειας, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια, ιδιαίτερα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» με απευθείας ενισχύσεις και προνόμια στους ομίλους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η τσεχική προεδρία με ανάρτησή της, η συμφωνία αφορά:
-Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής.
– Ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες πλην του αερίου στα 180 ευρώ/MWh.
– Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο κατέληξαν τελικά σε μια δήλωση ότι «τα κράτη – μέλη ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την επιβολή ενός πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου». Ενώ στη σύνοδο συμφωνήθηκε να τίθεται προσωρινά μια τιμή ρεύματος κάτω του κόστους για τις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Ζόζεφ Σικέλα, η απόφαση για μείωση της κατανάλωσης έχει υποχρεωτικό στόχο το 5% τις ώρες αιχμής και εθελοντικό στόχο το 10%. Τα κράτη – μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής τους μεταξύ της 1ης Δεκέμβρη 2022 και της 31ης Μάρτη 2023, κατά τις οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και στη λογική της διαφύλαξης της «πράσινης μετάβασης», των κερδών των ομίλων και των επενδύσεων, αποφασίστηκε να τεθεί όριο εσόδων στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, για όσους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου.

Επιπλέον, συμφώνησαν να ορίσουν μια υποχρεωτική «προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης» επί των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού θα κατευθυνθούν τα έσοδα από ένα τέτοιο μέτρο αιτιολογεί: «Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση. Θα εισπραχθεί από τα κράτη – μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία υπερβαίνουν μια κατά 20% αύξηση του μέσου όρου των κερδών των τριών προηγούμενων ετών».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...