Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Παραμένουν οι αντιθέσεις για τις πληρωμές και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Χωρίς σαφή απάντηση στο πως θα πληρώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο έληξε η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κοινή ανακοίνωση δεν γίνεται καν αναφορά στο θέμα της πληρωμής σε ευρώ ή ρούβλια, πιθανά λόγω των αντιθέσεων που προκαλεί στο εσωτερικό της ΕΕ. Αντιθέσεις προκαλεί και το ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η η αρμόδια υπουργός της Γαλλίας Μπάρμπαρα Μομπιλί και η Επίτροπός για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον επικέντρωσαν στα ζητήματα που υπάρχει ενιαία θέση λέγοντας ότι «όλοι καταδικάζουμε τη μονομερή απόφαση της Gazprom σχετικά με την Πολωνία και τη Βουλγαρία» και πως αποτελεί παραβίαση συμβολαίων η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις δυο αυτές χώρες λόγω της απροθυμίας τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι ο νέος μηχανισμός πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει σύντομα λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα αυτό.

Το τι τελικά θα γίνει μένει να αποφασιστεί καθώς σύμφωνα με την Μ. Πομπιλί «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση για τις πληρωμές που θα συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και τη σύμβαση με τη μορφή με την οποία συνήφθησαν».

Η Ρωσία δίνει τη δυνατότητα του διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, στο ένα λογαριασμό θα κατατίθενται ευρώ και στο δεύτερο θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Σύμφωνα με «Bloomberg», η ιταλική ENI και η γερμανική εταιρεία εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου UNIPER SE ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank JSC, εκτιμώντας πως δεν παραβιάζεται η πολιτική της ΕΕ. Το ίδιο φαίνεται πως έχουν κάνει άλλες οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες. Επιπλέον, οι «Financial Times» ανέφεραν πως οι διανομείς φυσικού αερίου σε ΓερμανίαΑυστρίαΟυγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Ο Επίτροπος Ενέργειας ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, η αβεβαιότητα της κατάστασης σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναβαθμίσουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας μακριά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου ανέρχεται επί του παρόντος στο 32% της χωρητικότητας της ΕΕ και αυξάνεται, είπε η Σίμσον.

Η ΕΕ έχει ξοδέψει περισσότερα από 47 δισ. ευρώ σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πληρώνουν καθημερινά 1 δισ. ευρώ στη Ρωσία για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολόγισε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούσαν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...