Συνομιλία υπουργών Άμυνας Ελλαδας – ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πηγή: Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Ώστιν., στο επίκεντρο της οποία βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυσή της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και κατά συνέπεια η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ευρωατλαντικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ «οι δύο υπουργοί τόνισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)».

Αναφέρεται επίσης ότι «υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Δηλαδή συζήτησαν για τον ολοένα αυξανόμενο και πιό σύνθετο ρόλο που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή (ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή) κόντρα στην επιρροή και διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Επίσης ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στην συνοχή της Συμμαχίας», που παραπέμπει στα παζάρια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με την Τουρκία για την εξασάλιση της παραμονής της στη λυκοσημμαχία και τις απαραίτητες γι΄αυτόν το σκοπό «διευθετήσεις», σε βάρος βέβαια των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Από τη συνομιλία δεν έλειψαν και οι μπίζνες: «Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ώστιν συνομίλησαν, επίσης, για θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών στον αμυντικο-τεχνικό τομέα» αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς στο στόχαστρο των αμερικανών είναι και η αγορά των τεσσάρων φρεγατών, αξίας πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Συνομιλία Ώστιν και με Ακάρ

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Όπως αναφέρει το TRT «οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια και τη διμερή αμυντική συνεργασία» και «σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, Ακάρ και Όστιν υπογράμμισαν τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων και την αναγκαιότητα της επίλυσης των προβλημάτων στη βάση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και του πνεύματος συμμαχίας».

«Οι ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ξανά τη δέσμευση τους για στενότερη συνεργασία και συντονισμό καθώς ενισχύουν τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει το Τουρκικό υπουργείο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...