Συνομιλίες στο Κίεβο είχε ο Ν. Δένδιας με φόντο την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουκρανία
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ)

Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, την ώρα που ο ευρωατλαντικός άξονας «βάζει πόδι» στη Μαύρη Θάλασσα, προωθώντας παράλληλα και τις μπίζνες με την αστική τάξη της Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις που είχε με Ουκρανούς παράγοντες στο Κίεβο όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, εστίασαν «στην εμβάθυνση των διμερών πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, στην πολιτική της Ανατολικής Γειτονίας της ΕΕ και ιδιαίτερα τις σχέσεις ΕΕ – Ουκρανίας, καθώς και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας».

«Εμείς στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.

Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα «στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», αμφισβητώντας την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, λέγοντας ότι «αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε (…) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής». Παράλληλα είπε ότι «εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμούμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων», εκφράζοντας την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς που μπορούν να ενισχυθούν.

Δείτε ακόμα...