Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου: Μια πρώτη νίκη πέτυχε ο Valtonyc

Διαδηλώσεις στην Ισπανία κατά της λογοκρισίας στην τέχνη από τον, Ευρωενωσιακής έμπνευσης, «τρομονόμο» με τον οποίο συνελήφθει ο ράπερ VALTONYC / 2018
Φώτο Αρχείου / Διαδηλώσεις στην Ισπανία κατά της λογοκρισίας στην τέχνη από τον, Ευρωενωσιακής έμπνευσης, «τρομονόμο» με τον οποίο συνελήφθει ο ράπερ VALTONYC / 2018

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου αποφάνθηκε σήμερα ότι ένας νόμος του 1847 που τιμωρεί «την προσβολή σε βάρος του βασιλιά» είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, με αφορμή την υπόθεση ενός Ισπανού ράπερ. Μια πρώτη νίκη πέτυχε ο Valtonyc.

Ο μουσικός Ζοσέπ Αρένας Μπελτράν, γνωστός με το ψευδώνυμο Valtonyc, αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο το 2018 γιατί κινδύνευε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στην Ισπανία για «προσβολή του Στέμματος». Εδώ και τρία χρόνια οι δικηγόροι του προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοσή του στη Μαδρίτη, η οποία εξέδωσε πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο δικηγόροι εκτιμούν ότι ο Valtonyc απλώς έκανε χρήση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης όταν έλεγε στους στίχους του «Ο βασιλιάς έχει ραντεβού στην πλατεία του χωριού με ένα σκοινί γύρω στον λαιμό του».

Οι δικαστές έκριναν ότι το πρώτο άρθρο του νόμου της 6ης Απριλίου 1847 που τιμωρεί την «προσβολή σε βάρος του βασιλιά» παραβιάζει το άρθρο 19 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Νίκη!»

«Νίκη!» έγραψε στο Twitter ο Σιμόν Μπεκάρτ, ένας από τους δικηγόρους του ράπερ. «Στο μέλλον κανείς δεν θα διώκεται με βάση αυτόν τον νόμο του 1847 επειδή προσέβαλε τον βασιλιά. Το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας καταργήθηκε ντε φάκτο», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική» απόφαση για το βελγικό δίκαιο.

Αυτός ο νόμος, ηλικίας 175 ετών, προβλέπει φυλάκιση τριών ετών για όποιον προσβάλλει τον βασιλιά, όμως σπανίως χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Στην περίπτωση του Valtonyc, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει ότι οι Βέλγοι δικαστές δεν θα μπορούν να βασιστούν στο αδίκημα της «προσβολής του Στέμματος» για να τον εκδώσουν στην Ισπανία.

Το Εφετείο της Γάνδης θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες εβδομάδες για να κρίνει οριστικά την υπόθεση.

ΣΕΘΕΑ: Τρομονόμος κατά της Τέχνης

Θυμίζουμε ότι στις 11/2/21 ήταν να ψηφιστεί στη Βουλή, νόμος για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»).

Στο νόμο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχονταν και εμπλουτίζονταν ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον “τρομονόμο”, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο “τρομονόμος” υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο “τρομονόμος” αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου, πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

ΚΝΕ – «Τα τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ…»: Η μεγάλη συναυλία ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...