Συντηρείται η ένταση από την Τουρκία

Η θέση του «Oruc Reis» το βράδυ της Κυριακής 6 Σεπτέμβρη και η πορεία του τις προηγούμενες ώρες

Το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανάρτηση στο Twitter παρουσίασε νέο προπαγανδιστικό βίντεο με το «Oruc Reis» και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, στα πλαίσια των προκλήσεων και της πολεμικής ρητορικής που ακολουθεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα με την ενθάρρυνση και την ανοχή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η σχετική ανάρτηση αναφέρει: «Δυνατά, αποφασιστικά και ισχυρά. Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν – προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis”, το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν επιτρέπεται καμία ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή».

Το «Oruc Reis» εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλησιέστερα προς την περιοχή του Καστελόριζου, με κατεύθυνση προς την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στην Κύπρο

Ξεκίνησαν τα γυμνάσια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανοιχτά της Κύπρου. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι και 10 Σεπτέμβρη και η ονομασία της άσκησης είναι «Martyr Capt. Cengiz Topel Mediterranean Storm 2020».

Επικοινωνία Μισέλ – Ερνογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Κυριακή με πρωτοβουλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιθυμεί εποικοδομητική σχέση με τη Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει προτείνει τη διεξαγωγή «Διεθνούς Διάσκεψης» για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή «όλων των χωρών που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Αεροπλανοφόρο πλοίο Σάρλ Ντε Γκολ
Αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ” / Πηγή: Eurokinissi

Γάλλος ΥΠΕΞ: Είναι στο χέρι των Τούρκων να μπουν σε «ενάρετο κύκλο» συζητήσεων

«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς η ’Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό,αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων». «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Η γαλλική αστική τάξη προωθεί τα δικά της συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με τους ανταγωνιστές της. Διεξάγει ένα σύνθετο παζάρι με την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της συνολικά στην περιοχή, απειλώντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας. Αξιοποιεί την ένταση στα Ελληνοτουρκικά και την ελληνική εμπλοκή στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για να προωθήσει την ατζέντα και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Β. Αφρική.

Δείτε ακόμα...