Συντονιστικό Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ: Όχι στα σχέδια για δημιουργία «Σώματος Υπαξιωμα

ορκωμοσία των νέων Σμηνιών της 4ης Σειράς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Την έντονη αντίθεση του στα σχέδια του ΥΠΕΘΑ για δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών εκφράζει το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με επιστολή της προς τον υπουργό.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Εντονότατη δυσαρέσκεια των μελών μας, αποφοίτων ΑΣΣΥ, για τις διαρροές περί δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών και υποβάθμισης αυτών.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο Αποφοίτων Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των αποφοίτων ΑΣΣΥ και των τριών Κλάδων των ΕΔ, μετά τις διαρροές στον Τύπο για επαναφορά στο δημόσιο διάλογο του θέματος της δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών.

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω θέμα είχε τεθεί στο παρελθόν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Η επαναφορά του, έστω και υπό μορφή φημών, δημιουργεί αναστάτωση και ανησυχία στο ευαίσθητο κομμάτι της Εθνικής Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα, διαρροές εγγράφων στον Τύπο αποκαλύπτουν σαφές χρονοδιάγραμμα για αλλαγές εντός του έτους. Αντί οι Σχολές ΑΣΣΥ να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, με περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος σπουδών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αλλαγή δομής, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η φοίτηση είναι τριετής και οι σπουδαστές εισάγονται με τις πανελλήνιες Εξετάσεις, παρατηρούμε μια στροφή προς υποβάθμιση.

Οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ διαχρονικά στηρίζουν τις δραστηριότητες των ΕΔ σε όλο το εύρος τους, είτε ως Υπαξιωματικοί είτε ως έμπειροι Αξιωματικοί, αποτελώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ραχοκοκαλιά κάθε Κλάδου των ΕΔ.

Ένα μοντέλο άριστης λειτουργίας 70 ετών που λειτούργησε ως στυλοβάτης των ΕΔ δεν το αλλάζεις, αντίθετα το διατηρείς, το αναβαθμίζεις, το βελτιώνεις και το εκσυγχρονίζεις.

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε:

Τη διαχρονική, σκόπιμη, μεθοδευμένη, άδικη, ανήθικη, διαλυτική και χωρίς προηγούμενο επίθεση που δεχόμαστε, με σκοπό τη μείωση του κύρους, της
αξίας των ΑΣΣΥ και των αποφοίτων τους και την νομοτελειακή κατάργησή τους, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα το ηθικό της ραχοκοκαλιάς του προσωπικού των ΕΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αξιόμαχο και την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Η οποιαδήποτε και με οιονδήποτε τρόπο διασύνδεση των αποφοίτων ΑΣΣΥ με το σώμα υπαξιωματικών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθώς αντί η πολιτεία μέσω του ΥΠΕΘΑ να ενδιαφέρεται και να μεριμνά για την αποκατάσταση των αδικιών που δημιούργησε ο ν.3883/2010, τη βελτίωση του μισθολογικού και της εξέλιξης των αποφοίτων που εισέρχονται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφέρει ένα θέμα το οποίο έχει αποσυρθεί καθώς η εφαρμογή του δεν ωφελεί τη εθνική άμυνα της χώρας μας.

Είναι παράδοξο να εισάγεται κάποιος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνοντας πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Το άρθρο 164 του νόμου 4763/2020 θεσπίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ιδιωτικών σχολείων (κολλέγια), ενώ δεν έχουν εισέλθει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πανελλήνιες εξετάσεις. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα κολλέγια στερεί από το ΥΠΕΘΑ και το τελευταίο επιχείρημα για να μην προχωρήσει στην περαιτέρω ουσιαστική και τυπική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των ΑΣΣΥ.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Μπολόνια, ο βασικός προπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών (bachelor) χορηγείται ύστερα από σπουδές διάρκειας τριών ετών, παρά ταύτα τα πτυχία των απόφοιτων ΑΣΣΥ δεν αναγνωρίζονται ως προπτυχιακός τίτλος σπουδών. Οι απόφοιτοι αδυνατούν με
το πτυχίο τους να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους ζητείται η συμμετοχή τους σε κατατακτήριες ή και πανελλήνιες εξετάσεις ξανά, για την εισαγωγή και λήψη προπτυχιακού τίτλου σπουδών, αγνοώντας τις τριετείς σπουδές τους.

Οι εισαγόμενοι στις Σχολές μας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Τίποτα να μην γίνεται χωρίς διαβούλευση μαζί μας.

Δε θα δεχτούμε υποβάθμιση, ούτε στη βαθμολογική μας εξέλιξη, η οποία οφείλει να είναι ενιαία εντός του θεσμού, έχοντας ως οδηγό τον νόμο 2439/1996, ούτε στα εισοδήματά μας, με δυσμενείς συνέπειες στις συντάξεις και στα μερίσματα που λαμβάνουμε.

Σχετικά με τη σύνδεση του νέου μισθολογίου με αλλαγές στο σταδιοδρομικό νόμο και τα σχέδια για Σώμα Υπαξιωματικών, σας δηλώνουμε ότι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Η οικονομική εξαθλίωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών αρχικά αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, μέσω των πληθωριστικών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, ενέργεια, ενοίκια, μεταφορές, που κατατρώγουν τα εισοδήματά μας αυξάνοντας διαρκώς τις τιμές, είναι πολύ μεγάλη. Δε θα δεχτούμε περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, μέσω της σχεδιαζόμενης υποβάθμισής μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση παλαιότερης μελέτης για τον Υπαξιωματικό του “μέλλοντος”, η οποία τηρείται ως
επτασφράγιστο μυστικό.

Καλούμε όλα τα μέλη μας και όλους τους συναδέλφους αποφοίτους ΑΣΣΥ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, να είναι σε εγρήγορση.

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, αιτούμαστε άμεση συνάντηση μαζί σας».

Δείτε ακόμα...