Συρία: 4 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίες σε επίθεση στη Ντέιρ Εζόρ

Αυτοκινητοπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία - 2020
Φώτο Αρχείου / Πηγή: TWITTER

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά χθες Πέμπτη σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης που χρησιμοποιεί ο αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η κεντρική διοίκηση (USCENTCOM).

Η κουρδική βάση Γκριν Βίλατζ, που φιλοξενεί δυνάμεις του συνασπισμού που συνεχίζουν να είναι ανεπτυγμένες στη Συρία και καταδιώκουν τους εναπομείναντες πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), είχαν ήδη γίνει στόχος επίθεσης με ρουκέτες τον Ιανουάριο. Η επίθεση εκείνη δεν είχε προκαλέσει τραυματισμούς.

Πηγή προσκείμενη σε φυλή στην περιοχή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι και η χθεσινή επίθεση έγινε από οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε και αυτό πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από περιοχή όπου έχουν επιρροή φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.

Φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές ομάδες είναι συγκεντρωμένες δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Ντέιρ Εζόρ, όπου φθάνουν προμήθειες από το Ιράκ μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπουκάμαλ.

Εξάλλου χθες, στο γειτονικό Ιράκ, πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα (UAV) που πέταγε κοντά στην αμερικανική βάση Άιν αλ Άσαντ. Κατά τις πηγές αυτές, δεν είναι σαφές αν το UAV χρησιμοποιείτο για τη συλλογή πληροφοριών ή εάν μετέφερε εκρηκτικά. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε απώλειες.

Επισήμως, το συμβάν δεν έχει σχολιαστεί από ιρακινές ή αμερικανικές κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...