Συρία: Αμερικανο-κουρδικά γυμνάσια στα σύνορα με την Τουρκία

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πραγματοποίησαν την Τετάρτη αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή εδώ και χρόνια σε συνεργασία με δυνάμεις των Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) .

Η εξέλιξη δεν έμεινε απαρατήρητη από την Τουρκία που παρακολουθεί στενά τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού με οργανώσεις των Κούρδων μαχητών που τις θεωρεί «τρομοκρατικές» και παρακλάδια του ΡΚΚ.

Στις ασκήσεις αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο twiter ο διευθυντής του κέντρου μέσων ενημέρωσης των SDF, Φαρχάντ Σάμι, τονίζοντας πως έγιναν στα σύνορα Συρίας,Τουρκίας,Ιράκ.

Το ίδιο 24ωρο βρέθηκε σε συριακές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βορειοανατολική Συρία, Νίκολας Γκρέιντζερ, διαβεβαιώνοντας πως τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής θα παραμείνουν για καιρό ώστε να εγγυηθούν τάχα την ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γκρέιντζερ που είναι στη ΒΑ Συρία από τις αρχές Σεπτέμβρη συναντήθηκε την Τετάρτη μεταξύ άλλων με ηγετικά στελέχη του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) λέγοντας πως δήθεν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί την «επίλυση της συριακής κρίσης». Αντιτάχθηκε ωστόσο στα βήματα της Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Τέλος χτες το αντικυβερνητικό “Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” ανακοίνωσε πως σε επιδρομές της συριακής πολεμικής αεροπορίας στο Ιντλίμπ (όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι τζιχαντιστές και τουρκόφιλοι μισθοφόροι) σκοτώθηκαν επτά άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 12.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...