Συρία: Διπλωματική κινητικότητα στο πλαίσιο της διαδικασία της Αστάνα

Τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν

Εντείνονται οι διεργασίες για εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας αλλά και Ιράν με τη διευκόλυνση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον 12ετή πόλεμο στη Συρία, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε τετραμερής συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα την επόμενη βδομάδα.

Στην επικείμενη συνάντηση αναφέρθηκε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε πως ο Ιρανός ομόλογός του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ήθελε να συμμετάσχει στις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία, τη Συρία και τη Ρωσία και πως η Τουρκία το δέχθηκε ασμένως. «Η Αστάνα είναι σε κάθε περίπτωση το μόνο σχήμα που έχει επιβιώσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία. Τώρα σχεδιάζουμε μια συνάντηση ανάμεσα στους τέσσερις υπουργούς Εξωτερικών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμιραμπντολαχιάν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια προκαταρκτική συνάντηση για την προετοιμασία αυτής της τετραμερούς συνάντησης που θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ρωσική διπλωματία δρομολόγησε και διοργάνωσε την πρώτη μετά από πολλά χρόνια κοινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας.

Την Τρίτη, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως την επόμενη βδομάδα αναμένεται στη Μόσχα για επίσκεψη ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δείτε ακόμα...